Börshandlade produkter
Vad kostar det att handla börshandlade produkter?
I regel betalar man courtage för att handla med börshandlade produkter precis som vid aktiehandel. Hur mycket man betalar skiljer sig beroende på hos vilken aktör du handlar. Hör med din bank eller nätmäklare, eller titta i prislistan. Är du kund hos oss handlar du Avanza Markets-produkter courtagefritt när du handlar för 1000 kr eller mer.
Vad är spread och hur stor är den?
Emittenter i börshandlade produkter ställer löpande köp- och säljpriser. Skillnaden mellan köp och sälj kallas spread och uttrycks i procent (%). Spreaden är för dig som investerare en kostnad. Ju högre spread desto längre ifrån ”fair value”, det vill säga mittpriset, köper och säljer du. Det innebär att du köper dyrare och säljer billigare jämfört en produkt med lägre spread.
Givet att det är en emittent som står som motpart i affären kan detta innebära en intäkt till emittenten. Om du möter en annan privatperson i ett avslut är det generellt ett tecken på att emittenten har en hög spread. Du ser om det är en privatperson på motparten i avslutet, ”AVA” står till exempel för Avanza och eftersom Avanza inte ställer priser i börshandlade produkter vet du att det i det fallet är en privatperson.
Varför betalar man ränta för bull & bear-certifikat, mini futures och turbos?
För att skapa en hävstång är bull & bear-certifikat, mini futures och turbos konstruerade med en lånedel som du som investerare betalar en ränta för. Det brukar även kallas för finansieringskostnad. Högre hävstång ger större lånedel i absoluta tal och därmed en högre räntekostnad. Räntan består oftast av en fast och en rörlig del, där den rörliga delen vanligtvis är 1-månaders STIBOR för svenska underliggande (för underliggande noterade i exempelvis Euro används 1-månaders EURIBOR o s v). Den årliga räntan tas ut i priset på produkten efter börsens stängning genom att divideras med 360 för antalet räntebaserade dagar. Det innebär att du endast betalar en ränta om du äger produkten över natten.
Observera att ovan inte gäller trackers eftersom de inte har någon hävstång. För trackers betalar du istället en administrationsavgift.
Tips
Hävstång är den effekt som uppstår när du finansierar delar av din investering med ett lån. Att en produkt har daglig hävstång innebär att hävstången multipliceras med utvecklingen på den underliggande tillgången dagligen.
Observera att räntan kan vara olika stor för olika produkter och att ränteberäkningarna kan skilja sig åt beroende på emittent. Det är därför viktigt att du som investerare söker information hos respektive emittent om hur produkterna beräknas innan du börjar handla.
Tänk även på att vissa underliggande tillgångar kan vara mer volatila än andra vilket kan innebära högre kostnader för emittenten. Se alltid produktens slutliga villkor och/eller emittentens hemsida för mer information och vilken finansieringskostnad som gäller för just den produkt du är intresserad av.
Teoretiskt, och givet att priset på underliggande tillgång är oförändrat, innebär räntan att köp- och säljpriset kommer ligga något lägre än föregående dag.
Ränta - Certifikat
Räntan för certifikat skiljer sig beroende på hävstång. På Avanza Markets uppgår de till följande:
- Hävstång > 5: 3,0%
- Hävstång = 5: 1,5%
- Hävstång < 5: 1,0%
- Certifikat med valuta som underliggande tillgång: alltid 2 % oavsett hävstång
Ränta - Mini futures och Turbos
Den fasta räntedelen för mini futures och turbos är ett påslag av emittenten. För Avanza Markets-produkter är den alltid 3 % förutom de produkter med valuta som underliggande tillgång vilka har 2 %.
Det innebär att för en mini long OMX med finansieringsnivå 1500 så betalar du 3 % x 1500 = 45 kr i ränta per år.
På Morgan Stanleys hemsida benämns detta påslag som "räntebasmarginal" och de slutliga villkoren för respektive produkt benämns som "Innevarande spread för Finansiering på Handelsdagen" (eng. "Current Financing Spread on the Trade Date"). Finansieringskostnaden har en direkt inverkan på finansieringsnivån och Stop loss nivån som justeras med motsvarande ränta.
Exempel
Här är ett exempel som visar hur värdet i två olika bull-certifikat eller mini futures från Avanza Markets förändras om du äger produkten över natten, och att avgiften skiljer sig beroende på vilken hävstång den har. Avgiften tas ut varje natt genom att priset på produkten minskar med
(Hävstång – 1) x Ränta i % / 360
det vill säga
(15-1) x 3 % / 360 = 14 x 0,0083 % = 0,0012.
Båda exemplen bygger på att OMXS30 inte rör sig alls under 5 dagar:
Dag
|
BULL OMX X15 AVA
MINI L OMX AVA |
BULL OMX X2 AVA
MINI L OMX AVA 1 |
0
|
100
|
100
|
1
|
99,88
|
99,997
|
2
|
99,77
|
99,994
|
3
|
99,65
|
99,992
|
4
|
99,53
|
99,989
|
5
|
99,42
|
99,986
|
MINI L OMX AVA antas här ha en hävstång på 15 och MINI L OMX AVA 1 en hävstång på 2.
Tabellen visar antal dagar du äger produkten i första kolumnen och värdet på din Mini future i de två andra kolumnerna. Produkter med högre hävstång är alltså dyrare att äga över natten än de med lägre hävstång.
Vad är administrationsavgift som man betalar för trackers?
Hur mycket betalar jag totalt för att handla med börshandlade produkter?
Det är viktigt att du som investerare ser till hela kostnadsbilden och inte bara en del utav den. Förenklat kan man säga att du vid handel med börshandlade produkter betalar en eventuell courtageavgift, en spread och en avgift kopplad till att hålla produkten över natten. Beroende på hur du väljer att använda produkten exponeras du olika mycket mot de olika kostnaderna. Om du till exempel handlar intradag, det vill säga handlar under en och samma handelsdag, exponeras du endast mot en eventuell courtageavgift och spread. Om du däremot planerar att hålla produkten över tid exponeras du även mot den avgift som tas ut i produkten.
Avanza Trackers och Avanza Markets-produkter handlas courtagefritt över 1 000 kr.*
Generellt gäller att ju högre hävstång desto kortare investeringshorisont bör du ha. Produkter med hög hävstång bör ibland inte ens hållas över natten eftersom volatiliteten ökar med hävstången. För bull & bear-certifikat skapar hävstången dessutom en urholkningseffekt vilket minskar värdet på produkten över tid. Läs mer om urholkningseffekten på bull & bear-certifikat.
Exempel
Hur påverkar terminsrullning priset på min råvaruprodukt?
Hur påverkar utdelningar min investering i börshandlade produkter?
Vid en utdelning så faller den underliggande aktien (eller index) med motsvarande summa, allt annat lika. Det betyder att en aktie som stänger på 100 kr idag och som avskiljs från sin utdelning på 5 kr teoretiskt bör sjunka till 95 kr dagen efter.
När man har blankat en tillgång så är man skyldig att leverera utdelningen till den aktör som man har lånat aktierna av. Detta innebär att det inte går att tjäna några riskfria pengar på att blanka en aktie innan utdelning. Samma sak gäller börshandlade produkter och finansieringsnivån justeras därför i samband med utdelningen.
En kort produkt, tex Mini Short, som har en finansieringsnivå på 125 kr skulle vid ett aktiepris på 100 kr ha priset 25 kr. När aktien faller dagen efter till 95 kr på grund av utdelningen så justeras också finansieringsnivån ner 5 kr vilket gör att priset på Mini short förblir 25 kr (95 – 120).
Nyfiken på vilka aktier som snart har ex-dag? Se gärna aktielistan för aktier med kommande ex-dagar.