Börshandlade produkter
Vilka är riskerna med börshandlade produkter?
Kreditrisk
Investeringar i börshandlade produkter innebär en kreditrisk. Det betyder att om emittenten, utfärdaren av produkten, skulle hamna på obestånd kan hela eller delar av din investering gå förlorad. Du som investerare bör därför göra en självständig bedömning om emittenten kan fullfölja sina åtaganden gentemot dig.
Om du exempelvis handlar med Avanza Markets börshandlade produkter så är det Morgan Stanley & Co. International PLC (MSIP) som är emittent av produkterna. Det innebär att du tar en kreditrisk mot MSIP vid en investering i dessa värdepapper.
Avanza Trackers omfattas inte av ovan beskrivning då emittenten (Alphabeta Access Products Ltd.) har reducerat kreditrisken kraftigt genom att placera alla investeringar i ett skyddat konto som säkerhet. Det betyder att om en kredithändelse skulle drabba Morgan Stanley & Co. International PLC (som ställer priserna i produkten) eller Alphabeta Access Products Ltd. så likvideras säkerheten och betalas ut till de som har investerat i Avanza Trackers. Det innebär inte att investeringen är garanterad av Avanza eller emittenten utan endast att kreditrisken mot emittenten är reducerad.
Nedan hittar du aktuella kreditbetyg för de olika emittenterna.
Aktuellt kreditbetyg för Morgan Stanley
Aktuellt kreditbetyg för BNP Paribas
Aktuellt kreditbetyg för Commerzbank
Aktuellt kreditbetyg för Handelsbanken
Aktuellt kreditbetyg för Nordea
Aktuellt kreditbetyg för SEB
Aktuellt kreditbetyg för Societe Generale
Aktuellt kreditbetyg för Vontobel
Valutarisk
Exempel
Likviditetsrisk (köp- och säljpriser)
Vid vissa tillfällen kan det vara svårt eller omöjligt att köpa eller sälja börshandlade produkter. Detta kallas för likviditetsrisk och kan till exempel inträffa då den underliggande tillgången är svår att prissätta, vid kraftiga kursrörelser eller då handeln på någon relevant marknadsplats stängs under viss tid. Även tekniska avbrott kan störa handeln. Även om alla aktörer på marknaden - det vill säga börsen, distributören och emittenten - har redundans i sina system kan det uppstå oförutsedda situationer som påverkar möjligheten för kunder att handla i instrumenten.
En situation när likviditetsrisken är viktig att beakta är när man handlar en Turbo som är väldigt nära att nå sin stop loss-nivå. Eftersom emittentens hedge oftast består av det underliggande indexets termin kan det uppstå en situation där terminen har nått stop loss-nivån men indexet inte har gjort det än. Detta är en stark indikation på att index kommer att nå stop loss-nivån och emittenten sätter då värdet på Turbon till 0. Skulle det hända att index inte når stop loss-nivån kommer emittenten att börja prisa igen.