Pension
Var hittar man alla sina pensioner?
Tips
Var finns min allmänna pension någonstans?
Var hittar jag min tjänstepension?
Individuell tjänstepension
Avtalspension
SAF-LO
KAP-KL
ITP/ITPK
PA16
Var finns min privata pension?
Hur får jag ordning på min pension?
Det absolut enklaste och smidigaste sättet är att gå in på minpension.se, logga in med BankID och begära insamling av dina pensioner. Några dagar senare kommer du att kunna se en samlad vy över dina pensioner. Sajten har dock inte stöd för alla privata pensioner så du kan behöva fylla i lite själv.
Ett annat alternativ är att försöka samla dina pensioner hos en och samma aktör. Dock kan det vara svårt att hitta en bank eller försäkringsbolag som tar emot alla typer av tjänstepensioner och privata pensioner.
Tips
Det kan vara värt att se över sin pension, eftersom det kan spara dig många kronor. Du kan se dessa frågor som en liten fingervisning över hur du vill ha din pension, och vem du vill ha den hos.
- Var befinner jag mig i livet idag? Behöver jag återbetalningsskydd eller inte?
- Vill jag vara aktiv i mina placeringar eller låta någon annan sköta det?
- Är jag beredd att betala höga avgifter och få ut mindre pension i framtiden för att låta någon annan sköta om min pension eller ha den hos en viss aktör?
Vad ska man tänka på?
Det man kan börja med att är att få en helhetsbild över hur pensionssystemet fungerar, så att man har en översikt och vet vad man själv omfattas om. Sedan är det dags att se över sin egen situation. Majoriteten av svenskarna behöver komplettera sin allmänna pension och sin tjänstepension med ett privat pensionssparande för att få ut tillräckligt mycket pengar att leva för när de väl går i pension.
Kontrollera vilka avgifter du har hos din nuvarande bank eller försäkringsbolag. Har du en fast avgift kanske? Det är vanligt hos individuella tjänstepensioner, och det är en onödig årsavgift som man betalar bara för att få ha kontot hos just dem. Samtidigt tar vissa aktörer ut löpande avgifter, vilket kallas för kapitalavgift, och det är en viss procent av ditt kapital som dras varje år. Det här är helt enkelt för att bolagen ska tjäna pengar, och det bidrar till deras lönsamhet. Här finns det mycket pengar att spara om man hittar en aktör som inte tar ut varken fast avgift eller en kapitalavgift.
Exempel
Om man räknar på hur stor skillnad det kan göra med att betala kapitalavgift eller inte kan det se ut såhär:
Ålder: 30 år
Premie per månad: 2 000 kr
Uttag (startår): 65 år
Uttagsperiod (år): 20 år
Procent försäkringsavgift per år: 0,65 %
Fast årlig avgift: 240 kr
Procentuell avkastning per år: 6,0 %
Uträkningen bygger på en försäkringsavgift - kapitalavgift - på 0,65 % per år, som är ett exempel på en vanligt förekommande avgift hos de bolag som tar ut avgifter. Den procentuella avkastningen per år är inte garanterad och kan avvika från 6,0 % beroende på hur man väljer att placera premierna.
Investeringar i värdepapper och fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.