Aktier
Vilket konto ska jag handla aktier i?
Aktie- och fondkonto, ISK eller kapitalförsäkring?
Det finns olika konton som man kan handla aktier i, så som vanliga depåer, investeringssparkonton eller kapitalförsäkringar. Du kan till exempel inte ha aktier på ett sparkonto utan du behöver ha ett speciellt handelskonto till din aktiehandel.
När du väljer konto att handla aktier i är det ett par saker du behöver tänka på. Du kan välja konto på ett flertal sätt. De två vanligaste tillvägagångssätten är att göra som alla andra, eller undersöka olika kontons egenskaper och ta ställning därefter. Alla konton passar inte alla, utan du bör välja ett konto som passar utifrån dina förutsättningar.
Vad väljer våra kunder för konto?
När är olika konton fördelaktiga ur skattesynpunkt?
Från och med januari 2025 är sparande på ISK skattefritt upp till 150 000 kr per person. Det innebär att om du har ett sparande på 200 000 kronor så skattar du inget på 150 000 kronor men schablonbeskattas på 50 000 kronor.
2026 planerar Regeringen att höja det skattefria taket till 300 000 kr per person.
- Skattebefrielsen gäller per person och inte per konto eller bank
- Skattebefrielsen gäller för det totala sparandet som finns på ISK och/eller KF, man kan alltså inte få 150 000 kronor skattefritt på vardera konto
- Skattebefrielsen gäller både för nya sparare och för alla som redan sparar på ett ISK eller i en KF
Generellt sett är investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring det mest gynnsamma om du tror att din avkastning kommer att bli högre än 2,96 % för 2025. Det är på grund av att skatten på ISK och kapitalförsäkring är 30 % av statslåneräntan (året innan) + 1 %, och på en vanlig depå (som aktie- och fondkonto) betalas 30 % kapitalvinstskatt på eventuella vinster. De första 150 000 kr kommer dock vara befriade från skatt under 2025 vilket betyder att kraven på avkastning sänks något.
Kan skilja sig från person till person
Jag vill välja konto själv - vad behöver jag ta hänsyn till?
Investeringssparkonto (ISK)
Förväntad avkastning
Tror du att du kommer att få en avkastning som är högre än 2,96% år 2025? Då ska du välja ett investeringsparkonto (eller en kapitalförsäkring) då det kommer att gynna dig rent skattemässigt. De första 150 000 kr kommer dock vara befriade från skatt under 2025 vilket betyder att kraven på avkastning sänks något ytterligare.
Se frågan ”När är olika konton fördelaktiga ur skattesynpunkt?”. Statslåneräntan fastställs 30 november varje år.
Skatteform och deklaration
Från och med januari 2025 är sparande på ISK skattefritt upp till 150 000 kr per person. 2026 planerar Regeringen att höja det skattefria taket till 300 000 kr per person.
Ett investeringssparkonto är ett schablonbeskattat konto. Det betyder att du betalar en viss procentsats per år som är baserat på kontots värde istället för att betala 30 % i kapitalvinstskatt per försäljning och utdelning som man gör på en vanlig depå/aktie- och fondkonto.
I praktiken betyder det att du inte betalar skatt för den avkastning du får, utan skatten beräknas istället på värdet av ditt konto och dina insättningar under året. Om du säljer med vinst eller får en utdelning, slipper du därför betala skatten direkt.
Du behöver inte deklarera dina enskilda värdepappersaffärer eftersom du betalar en schablonskatt. Den bank som du har dina värdepapper hos rapporterar in ditt skatteunderlag åt dig och du behöver därför inte göra något själv. Läs mer om beskattning och deklaration för ISK här.
Äganderätt för värdepapper
Arvsregler
Överföringsregler
Kapitalförsäkring
Förväntad avkastning
Tror du att du kommer att få en avkastning som är högre än 2,96% år 2025? Då ska du välja en kapitalförsäkring (eller ett ISK) då det kommer att gynna dig rent skattemässigt. De första 150 000 kr kommer dock vara befriade från skatt under 2025 vilket betyder att kraven på avkastning sänks något ytterligare.
Se frågan ”När är olika konton fördelaktiga ur skattesynpunkt?”. Statslåneräntan fastställs 30 november varje år.
Skatteform och deklaration
En kapitalförsäkring är schablonbeskattad, precis som ett ISK. Du betalar därför en procentsats per år, baserat på kontots värde samt insättningar, i motsats mot en depå/ aktie- och fondkonto där du betalar 30 % i reavinstskatt vid försäljningar och utdelningar.
Från och med januari 2025 är sparande på KF skattefritt upp till 150 000 kr per person. 2026 planerar Regeringen att höja det skattefria taket till 300 000 kr per person.
Du behöver därför inte deklarera dina värdepappersaffärer utan det institut du har kapitalförsäkringen på kommer att hantera skatten för dig. Olika institut har olika hanteringssätt, hos Avanza drar vi skatten fyra gånger per år från kontot. Läs mer om beskattning för kapitalförsäkring här.
Äganderätt för värdepapper
Arvsregler
Överföringsregler
Aktie- och fondkonto eller aktiedepå
Förväntad avkastning
Tror du att du kommer att få en avkastning som är högre än 2,96% år 2025? Då ska du välja ett ISK eller en kapitalförsäkring då det kommer att gynna dig rent skattemässigt. De första 150 000 kr kommer dock vara befriade från skatt under 2025 vilket betyder att kraven på avkastning sänks något ytterligare. Se frågan ”När är olika konton fördelaktiga ur skattesynpunkt?”. Statslåneräntan fastställs 30 november varje år.
Du betalar också en årlig schablonskatt på fonderna som du äger på aktie- och fondkonto, så kallad fondskatt. Skatten uppgår totalt till 0,12% av fondandelarnas värde vid ingången av året.
Skatteform och deklaration
Äganderätt för värdepapper
Arvsregler
Överföringsregler
Skatteexemplen på denna sida gäller för år 2021, det vill säga de affärer som du deklarerar för år 2022.
Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Bolag som lyfts fram i exempel är inte utvalda av någon speciell anledning.