Sparstrategi
Vad kan man spara i?
Vad är en portfölj?
Var kommer ordet portfölj ifrån?
Förr i tiden var alla aktiebrev fysiska. Om du ägde en aktie var du tvungen att ha ett fysiskt papper som, tillsammans med bolagets aktiebok, intygade att du faktiskt ägde aktien. Eftersom pappret fick ett värde kallades detta då för ett värdepapper.
När man då ägde fysiska värdepapper var dessa tvungna att förvaras någonstans, och därifrån kommer sannolikt begreppet ”värdepappersportfölj”. Idag är nästan all världens aktiehandel digitaliserad och information om vem som äger vad finns därför i olika data- och informationssystem. Även om de fysiska värdepapprena nästan helt är borta lever begreppet ”portfölj” kvar.
De vanligaste värdepapprena
Aktier
Snabba fakta aktier
Fonder
Istället för att köpa en enskild aktie kan man köpa en fond. Fonder investerar istället i flera värdepapper eller tillgångar, och genom att äga fonder får man därför per automatik en riskspridning över flera värdepapper.
Det finns olika typer av fonder. Vissa fonder investerar till exempel enbart i aktier, medan andra placerar i räntor eller obligationer. När du äger andelar i en fond äger du automatiskt allting som fonden äger - men du kan inte själv bestämma vad som ska ingå i fonden. Det gör istället en fondförvaltare. Eftersom det är någon annan som väljer vad man ska investera i kan fonder vara ett av de enklaste sätten att börja investera. Läs mer om fonder.
Man kan tjäna pengar på fonder genom att fondens värde går upp, och det gör det genom att innehaven som fonden har investerat i ökar i värde.
Snabba fakta fonder
Tips
Ett smidigt sätt att spara i fonder är att månadsspara.
Mindre vanliga värdepapper
Obligationer
En obligation är ett räntebärande skuldebrev, vilket närmast kan jämföras med ett banklån. När till exempel en stat eller ett större företag behöver låna pengar handlar det om väldigt stora summor, och då kan företaget eller staten sälja en obligation för att få in kapital.
En obligation är egentligen ett intyg för att någon har lånat ut pengar till någon annan, och för detta förväntas långivaren att bli kompenserad med ränta. Företaget, eller staten, har då en skuld till obligationsinnehavaren och det är till honom eller henne som räntan betalas. Oftast betalas räntan ut löpande, det kallas för kupong eller kupongränta. Utöver kupongen ska hela lånet betalas tillbaka på den så kallade lösendagen.
Det finns också obligationer utan kupongränta, så kallade ”nollkupongare”. En nollkupongare har ingen ränta, utan istället köper man obligationen till ett lägre pris än det belopp som ska återbetalas, och mellanskillnaden blir då ”räntan”.
Sättet man kan tjäna pengar på obligationer är genom att ta del av räntan/kupongen. Generellt sett är obligationer en mer defensiv investering än aktier.
Obligationer i räntefonder
Räntebevis
Snabba fakta räntebevis
Aktieobligationer
En aktieobligation är en så kallad strukturerad produkt, vilket kort förklarat är en typ av värdepapper som består av flera andra värdepapper som har paketerats, eller ”strukturerats”, ihop till ett och samma värdepapper.
En aktieobligation består av en obligationsdel och en aktieoptionsdel. Obligationsdelen är tänkt att den ska ge en låg och säker avkastning medan aktieoptionen ska ge en möjlighet till högre avkastning. Ofta är aktieobligationen strukturerad så att man i sämsta fall får tillbaka sin investering i form av ränta från obligationen, och i bästa fall får både ränta och avkastning från optionen.
Snabba fakta aktieobligationer
Börshandlade fonder
Börshandlade fonder, eller ETF:er (Exchange Traded Funds) som de populärt kallas, har många likheter med vanliga fonder. En vanlig fond handlas en gång om dagen vilket innebär att alla köpare och säljare som gör affärer den dagen får betala samma pris.
En börshandlad fond handlas däremot löpande under dagen vilket gör att priset kommer förändra sig över dagen. Det är alltså i princip som en vanlig fond som går att handla löpande under tiden som börsen är öppen.
Det vanligaste är att ETF:er följer ett index, vilket gör att avgifterna generellt sett är låga jämfört med aktivt förvaltade fonder.
Snabba fakta ETF:er
Vilka avgifter har ETF:er?
Certifikat
Certifikat är ett värdepapper som är kopplat till en underliggande tillgång och dess värde bestäms därför av det underliggande värdepapprets upp- eller nedgång i värde. Certifikat finns både med och utan hävstång.
Bull- & Bear-certifikat är den vanligaste typen av certifikat. Ett Bull-certifikat kan man använda för att spekulera i uppgång i den underliggande tillgången medan ett Bear-certifikat används för att spekulera i nedgång.
Snabba fakta certifikat
Visste du att?
Certifikat används ofta kortsiktigt
Exempel
Ovanliga värdepapper
Derivat
Derivat är kontrakt
Alla derivat är någon form av kontrakt och består av en innehavare och en utfärdare. I de flesta derivat har innehavaren av kontraktet rätt, men inte skyldighet, att köpa eller sälja den underliggande tillgången som derivatet är kopplat till.
Det finns alltså två varianter av derivat; köp- och sälj, samt två olika sidor av kontraktet; utfärdare och köpare. Exempel på derivat är optioner, terminer, warranter och mini futures.
Optioner
Snabba fakta optioner
Fyra typer av optioner
Terminer
En termin har många likheter med en option, men skiljer sig genom att båda parterna har en skyldighet att köpa respektive sälja den underliggande tillgången.
Det är kort sagt bara en framtida affär där man kommer överens om priset redan idag.
Snabba fakta terminer
Ovanliga bland vanliga sparare
Terminer används ofta av till exempel stora företag för att exempelvis minska sina valutarisker. I och med att priset är överenskommet på förhandbehöver de nämligen inte tänka på valutakursens rörelser.
Det minsta belopp man måste investera i de flesta terminer är oftast väldigt högt, vilket gör att de sällan handlas av gemene man. Majoriteten av aktörerna i terminshandeln är stora företag eller professionella traders.
Warranter
En warrant har också stora likheter med en option då innehavaren av till exempel en köpwarrant har, precis som med optioner, rätten att köpa den underliggande tillgången på slutdagen till ett förutbestämt pris – även kallat lösenpris. Och vice versa för säljwarranter.
Man använder dock oftast en så kallad kontantavräkning vid lösen. Förenklat innebär det att om man har en köpwarrant med rättighet att köpa en tillgång på 100 kronor och tillgången skulle handlas till 120 kronor har warranten ett värde på 20 kronor. Dessa 20 kronor betalas då ut till innehavaren av warranten på lösendagen.
Snabba fakta warranter
Turbowarranter
Snabba fakta turbowarranter
Stop loss-nivån och lösenpriset kan antingen vara på samma nivå eller skilja sig åt. Man kan lite förenklat se det som att den som ställer ut turbowarranterna (det vill säga emittenten) har en stopp-nivå när de ska börja sälja av de underliggande tillgångarna i turbowarranten. Om emittenten lyckas sälja av tillgångarna på marknaden för ett högre pris än lösenpriset betalas mellanskillnaden ut till innehavaren av turbon, annars inte.
Det hänger med andra ord i princip på att marknaden ska vara villig att betala bra för den underliggande tillgången för att man ska tjäna pengar på turbowarranten. Om stopp loss-nivån och lösenpriset istället är på samma nivå så blir det ingen mellanskillnad, utan turbowarranten blir värdelös så fort stopp loss-nivån nås.
Mini future
En mini future är ett värdepapper som många använder för att spekulera i upp- eller nedgång i olika underliggande tillgångar eller värdepapper.
Mini futures finns i två varianter; mini long och mini short. Mini long använder man om man vill kunna tjäna pengar på att spekulera i uppgång och mini short om man vill spekulera i nedgång.
En mini long ökar nämligen i värde om den underliggande tillgången går upp i pris och en mini short ökar i värde om den underliggande tillgången går ner i pris. Även Mini futures används ofta om man vill handla med hävstångseffekt.