Fonder

Vad är Semi-likvida fonder?

Semi-likvida fonder brukar man kalla fonder som ger exponering mot onoterade tillgångar (Private Market assets). Fonderna kan vara uppbyggda på olika sätt men är ofta en alternativ investeringsfond (AIF), vilket gör att de kan avvika från de krav på vilka tillgångar de får investera i som i vanliga UCITS-fonder. Till exempel behöver de inte ha minst 16 innehav och kan investera i derivat. Semi-likvida-fonder är ett sätt för privata investerare att få exponering mot tillgångar som vanligtvis bara är tillgängliga för institutionella investerare. 

Till skillnad mot traditionellt likvida fonder kan semi-likvida fonder vara tvungna att låsa pengarna under en period. Det för att fondförvaltarna kan investera i tillgångar som inte finns tillgängliga på den offentliga marknaden, samtidigt som de tillåter viss grad av likviditet.

Handelsintervallet kan skilja sig åt mellan olika semi-likvida fonder. Gemensamt är att de har en annan likviditet än daglig, vilket innebär att de inte går att handla på daglig basis utan mindre frekvent. Oftast går det att handla månadsvis eller kvartalsvis. Med semi-likvida fonder får man direkt exponering och slipper hantering av capital calls (dvs hantering av löpande investeringar i takt med att fonden gör investeringar tills den är fullinvesterad).

Semi-likvida fonder har oftast en så kallad evergreen-struktur. Inom finansvärlden finns det fonder som kallas för ”evergreens”. Dessa fonder har en ständig kapitalbas och ingen fastställd tidsram för när de ska avslutas. Till skillnad från fonder som har en bestämd slutdag, låter evergreen-fonder investerare både sätta in och ta ut pengar från fonden när de vill, under en lång tid. Det betyder att du kan fortsätta investera i fonden utan att behöva oroa dig för att den kommer avslutas eller pengarna behöver tas ut vid en viss tidpunkt.

Vad är Private Market assets?

Private Market assets kan även kallas för onoterade tillgångar. Här kommer några olika exempel:

Fördjupning av olika investeringsstrategier

Här kommer en lista på några olika strategier och koncept som är vanliga inom onoterade tillgångar:



*Skrivet maj 2016
Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Bolag som lyfts fram i exempel är inte utvalda av någon speciell anledning.