Bostad & Bolån

Vad ska man tänka på när man köper hus?

Jag har bestämt mig för att köpa hus, hur går jag vidare?

Kul! Att köpa hus är kanske den största investeringen du kommer göra i ditt liv. Vi börjar med att titta på de första stegen i din köpprocess.
() ()

Sätt upp krav och önskemål

Steg ett är att fundera lite mer exakt på vad du är ute efter. Vilket område, läge och skick vill du ha? Vilken storlek ungefär? Kanske tycker du att det är viktigt att det är nära till tåg eller bussar? Nära grönområden eller restauranger och affärer? Eller till jobbet, och till skolan för barnen? Vill du gärna att det ska finnas garage, balkong eller trädgård? Renoveringsobjekt eller inte?
() ()
() ()
Tips
Skriv ner 5 krav som ditt nya hus måste uppfylla, och sedan 5 önskemål. Om du ska köpa tillsammans med någon ber du denne göra samma sak. Sen går ni igenom listan och prioriterar.

Gör en budget

Gör en budget för att få en överblick över dina kommande kostnader. Gå in på någon av bostadssajterna eller din bank, använd någon av de färdiga kalkylerna och fyll i dina uppgifter så får du bättre koll. Du behöver ha koll på vilken ungefärlig ränta du kommer få hos din bank, om du behöver amortera eller inte och vad för andra månadsavgifter du kommer ha. Att köpa och äga ett hus innebär också lite fler kostnader och avgifter än en bostadsrätt. Vi går igenom dem här nedan.

Gör dig medveten om kostnader

Följande kostnader behöver du vara medveten om att du kommer få betala när du köper hus:
Lagfart
Lagfart är en registrering av ett köp av fast egendom. För att bli registrerad som fastighetens ägare skickar du in en ansökan till Lantmäteriet, och betalar en stämpelskatt på 1,5 % av köpeskillingen plus en avgift på 825 kronor*. Din bank kan förmodligen hjälpa dig att ansöka om lagfart.
Pantbrev
Pantbrevet fungerar som säkerhet för det eventuella lån du behöver ta för att kunna köpa huset. Det funkar helt enkelt så att om du inte kan betala dina lån så kan banken kräva att du säljer bostaden och på så sätt får tillbaka det utlånade beloppet plus ränta. Om säljaren har ett lån på huset kan det finnas pantbrev som du tar över som säkerhet för dina lån. Om du behöver köpa nya pantbrev kostar det 2 % av pantbrevets belopp plus en avgift på 375 kronor*. Även detta brukar banken kunna hjälpa till med.
Fastighetsavgift
Det som tidigare hette fastighetsskatt har ersatts av en kommunal fastighetsavgift. För deklarationen 2019 (inkomståret 2018) är takbeloppet för småhus 7 812 kr. Men om 0,75 % av 2018 års taxeringsvärde på bostadsbyggnaden och tomtmark som hör till ger dig en lägre avgift, ska du betala det i stället. Läs mer om fastighetsavgiften på Skatteverket.
Tomträttsavgäld
I vissa fall äger staten eller kommunen den mark som huset är byggt på. I så fall behöver du som ägare betala en hyra i form av tomträttsavgäld varje år för att få nyttja marken.
Försäkring
När du bor i hus behöver du både hemförsäkring som täcker dig och dina saker och en villaförsäkring för huset och tomten. Det innebär förmodligen större kostnader än du haft tidigare om du bott i bostadsrätt innan.
Övriga kostnader
Att bo i en villa kan, förutom ovanstående kostnader, innebära en rad andra kostnader som du kanske inte haft tidigare. Det kan vara avgifter för sophämtning, sotning, larm, eller inköp så som gräsklippare och snöskyffel. Tänk även på kostnaden för uppvärmning vilken kan variera ordentligt beroende på hur huset värms upp och om det varit en varm eller kall vinter. 

Ordna finansiering och lånelöfte

När du funderat ut exakt vad du är ute efter är det dags att ansöka om ett lånelöfte från banken. Ett lånelöfte är ett slags förhandsbesked som anger hur mycket du får låna av banken. Resten behöver du kunna betala kontant.

Vad ska jag tänka på när jag börjar gå på visningar?

När det gäller köp av hus är det otroligt viktigt att undersöka det noga innan, under och efter visningen. Detta för att få en uppfattning om det finns några brister eller risker, och om det behöver renoveras. Ofta har säljaren redan gjort en så kallad besiktning (ordentlig genomgång) av huset med hjälp av en professionell besiktningsman. Då är det upp till dig om du nöjer dig med det eller om du vill göra en egen besiktning.

Här är en bra checklista att gå igenom innan, under och efter visningen:

Objektsbeskrivningen

Objektsbeskrivningen brukar finnas att ladda ner på den bostadssajt där huset ligger annonserad, eller så kan du få den av mäklaren på visningen. Där hittar du en mer detaljerad beskrivning av bostaden så som byggnadsår, driftskostnader och uppvärmningssystem. Den är bra att gå igenom grundligt så att du får en ordentlig uppfattning om huset.

Undersökningsplikt

Som köpare omfattas du enligt lag av en undersökningsplikt. Det innebär att du behöver göra en ordentlig undersökning, helst med hjälp av en besiktningsman, av huset innan köp för att vara säker på vilka brister som finns. Det kan vara allt ifrån att kolla kranar och avlopp till att titta under mattor och bakom tavlor. För att hitta en lämplig besiktningsman kan du exempelvis gå via SBR, Svenska Byggingenjörers Riksförbund. Ett tips är att vara med på besiktningen, då kan du ställa frågor direkt till besiktningsmannen. Om du upptäcker ett så kallat dolt fel kan du som köpare kräva att säljaren ska betala detta i upp till tio år efter köpet. Ett fel räknas som dolt om det fanns innan ditt köp men var inte upptäckbart då, och om du som köpare heller inte kunde förvänta dig det felet med tanke på exempelvis husets skick eller ålder.

Besiktningsprotokoll

Om säljaren har gjort en besiktning brukar det finnas ett besiktningsprotokoll att ta del av på mäklarens hemsida. Finns inte detta är det ännu viktigare att du gör en egen besiktning.

Energideklaration

Det är upp till säljaren att ta fram en energideklaration inför en försäljning med hjälp av en oberoende part. I den framgår det hur mycket energi huset förbrukar.
() ()
Tips
Om du inte känner till kvarteret sedan innan är det viktigt att du tar dig tiden att promenera runt i området och lära känna kvarteret. Om det finns någon detaljplan för området så ta gärna del av den för att se vad som kommer hända den närmaste tiden.

Jag har hittat ett hus jag vill köpa, vad gör jag nu?

Om du har checkat av alla punkter ovan och börjar närma dig ett köp kan du gå vidare till artikeln ”Hur går det till att köpa hus?



*Aktuell avgift september 2019. Avgifterna kan ha ändrats sedan dess.
Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Bolag som lyfts fram i exempel är inte utvalda av någon speciell anledning.