Bostad & Bolån
Ska jag spara eller amortera?
Vad är bäst – att spara eller amortera?
Beroende på var på du befinner dig i livet och hur din ekonomiska situation ser ut i allmänhet, kommer du att få olika svar på den här frågan. Det korta svaret är att det är högst individuellt om det är bäst att spara eller amortera, främst beror det på vilken belåningsgrad du har på ditt boende (det vill säga hur mycket du lånar).
Sedan den 1/6 2016 finns det ett amorteringskrav i Sverige som säger att din belåningsgrad styr hur mycket du måste amortera. Lånar du över 50 % måste du amortera, men om du lånar mindre än så eller om du har ett lån som är taget innan amorteringskravet infördes, bestämmer du själv om du ska amortera eller inte. Läs mer om amorteringskravet här. Den här artikeln behandlar om du ska amortera mer än du behöver eller spara pengarna istället.
Vad innebär det att amortera?
Om du är högt belånad (över 50 procent)
Om du har lägre belåningsgrad (under 50 procent)
Om du är lågt belånad i relation till vad din bostad är värd, till exempel att du har en belåningsgrad på 30 procent och din bostad är värd 5 miljoner, så är du utsatt för mindre risk än någon som har en högre belåningsgrad. I en sådan här situation ger det sannolikt mer att spara på börsen än vad det ger att amortera. Om man har en låg belåningsgrad skulle man inte minska framtida boendekostnader kolossalt genom att amortera, och om man ser historiskt så har börsen gett i snitt 11 procent i avkastning per år*. Detta är givetvis ingen garanti för att framtida börsår kommer att se likadana ut. Om man väljer att spara på börsen istället för att amortera behöver man vara medveten om att det medför högre risk, eftersom ett sparande i värdepapper är förknippat med högre risk än vad amortering är.
*Affärsvärldens generalindex
Varför vill man spara jämfört med att amortera?
Exempel
* OMXSPI 1985 - 2015
Pengarna är tillgängliga
Varför vill man amortera jämfört med att spara på börsen?
Till skillnad från att spara på börsen är amortering ett säkrare sparande. Varje gång du gör en amortering sänker du din egen belåningsgrad och låser pengarna i din bostad. Det gör att du blir mindre räntekänslig samt mindre känslig mot prisfall på bostadsmarknaden. Om din bostad skulle falla i värde eller om räntorna går upp blir du inte lika hårt drabbad om du har amorterat av mycket av ditt lån. En annan anledning är att pengarna blir låsta i bostaden, och det är perfekt för de som inte riktigt litar på sig själva. Det är många som önskar att låsa sina pengar på olika sätt och då anser de att amortering är ett win-win scenario.
När man betalar av sitt lån så sänker man sina framtida boendekostnader eftersom man behöver betala mindre ränta för varje gång (om inte räntorna skulle stiga drastiskt från en dag till en annan). Om man dessutom amorterar under en längre tid behöver man inte betala lika mycket när man blir äldre, till exempel när man är pensionär och automatiskt har mindre pengar att röra sig med. I en sådan situation gynnas man av att ha en låg boendekostnad och en amortering ger då en form av säkerhet inför framtiden.
När bör jag spara?
Det är alltid bra att spara. Om något skulle hända i livet är det bra att ha en buffert så att man inte sitter där och river av sig håret för att ekonomin ska gå ihop. Rent generellt kan det vara bra att ha tre – sex månadslöner (innan skatt) som buffert. Det här är lite varierande beroende på vilken livssituation man har. Om man till exempel är ung och singel med en etta i stan har man troligtvis mindre utgifter jämfört med en småbarnsfamilj som har en stor villa i förorten och bil.
Man brukar säga att man ska ”amorteringskravssäkra sin ekonomi”, vilket i praktiken innebär att man ska se till att man klarar ett amorteringskrav och sen kan spara resten. Se frågan ”hur ska jag vikta sparande och amortering mot varandra”.
Tips
När bör jag amortera?
Om du inte omfattas rent legalt av amorteringskravet, kan det ändå vara en god idé att följa de reglerna eftersom att du troligtvis kommer att omfattas av dem så småningom.
Om du har en hög belåningsgrad, det vill säga från 50 procent och uppåt, bör du amortera. Om man har under 50 procent i belåningsgrad kan man titta på alternativa sparmetoder om man vill, som att investera i värdepapper eller ha pengarna på sparkonto.
Enligt de regler som Finansinspektionen har tagit fram måste man amortera 2 procent av sitt lån varje år, tills att man når en 70 procentig belåningsgrad (det vill säga att lånet motsvarar 70 procent av bostadens värde). När man har nått 70 procent i belåningsgrad kan man minska till 1 procent av lånet i amortering varje år. Om/när man når 50 procent som belåningsgrad, det vill säga att man har halva bostadens värde belånat, kan man minska sin amortering ytterligare eller sluta helt om man vill.
Hur ska man vikta sparande och amortering mot varandra?
Exempel
Inkomst
|
30 000 kr
|
Lån
|
1 000 000 kr
|
Bostadens värde
|
1 500 000 kr
|
Belåningsgrad
|
67 %
|
Amortering per månad
|
833 kr
|
Inkomst
|
30 000 kr
|
Lån
|
2 500 000 kr
|
Bostadens värde
|
3 500 000 kr
|
Belåningsgrad
|
71 %
|
Amortering per månad
|
4167 kr
|