Börsintroduktioner, emissioner och andra företagshändelser
Vad är uppköp?
Hur går ett uppköp till?
Alla aktieägare får ett erbjudande att svara på via den bank där man har aktierna. Man har alltså möjlighet att tacka nej till att omvandla sina aktier till kontanter eller aktier i det uppköpande bolaget, även om det senare kan komma att ske en tvångsinlösen. Ett uppköpserbjudande brukar i regel ha en anmälningstid på tre till fyra veckor, ibland förlängs det.
Väljer du att tacka ja till erbjudandet kommer du att få så kallade acceptansaktier inbokade på ditt konto när sista anmälningsdag passerat. Dessa acceptansaktier är låsta till likviddagen, då likviden betalas ut. Ungefär sju bankdagar efter sista svarsdag omvandlas acceptansaktierna till pengar.
Vad är tvångsinlösen och varför gör man det?
Tvångsinlösen innebär att du som minoritetsägare tvingas sälja dina aktier, trots att du inte accepterat erbjudandet. Det kan ske när det köpande bolaget har fått in mer än 90 procent av rösterna i det uppköpta bolaget. Det innebär då alltså att de har 90 procent av aktierna i bolaget, och vill köpa loss de resterande ägarnas aktier med tvång för att uppnå 100 procents ägande. Även minoritetsägare har dock rätt att kräva tvångsinlösen.
Den här processen är en del i minoritetsskyddet och syftar till att skapa en rättvis behandling av alla aktieägare, stora som små. Här handlar det om att de aktieägare som tvingas göra sig av med sina aktier ska få en skälig ersättning. Vad en skälig ersättning ska vara utses av en så kallad skiljenämnd, en slags domstol.
Tvångsinlösenprocessen börjar med att det köpande bolaget avnoterar det uppköpta bolaget från börsen. Processen är långdragen och pågår ofta i mellan 6-24 månader. Under denna period sker ingen organiserad handel i aktien, däremot har du möjlighet att försöka hitta en köpare privat. När processen är klar får de kunder som inte accepterade erbjudandet sina pengar. Vid tvångsinlösen sker utbetalningen alltid i likvida medel.