Fördjupad information ISK

Detaljerad information

Vad är ett investeringssparkonto (ISK)?

ISK är en kontotyp för privatpersoner som schablonbeskattas. Skatten du betalar baseras alltså inte på den avkastning du faktiskt får, utan på en förväntad genomsnittlig avkastning (schablonintäkt). Eftersom kontot beskattas på det sättet slipper du krånglet med att redovisa varje kapitalvinst och kapitalförlust i deklarationen.

Värt att veta

Insättningsgarantin

Investeringssparkontot omfattas av den statliga insättningsgarantin. Det innebär att om vi skulle gå i konkurs träder insättningsgarantin in, och ersätter icke-investerade pengar på ditt ISK upp till ett värde av 1 050 000 SEK. 

Självklart är även dina investerade pengar skyddade. Vi är nämligen skyldiga att hålla dina värdepapper avskilda från bankens tillgångar, och på det sättet kan aldrig dina tillgångar blandas ihop med bankens tillgångar. Om vi skulle gå i konkurs har du rätt att få ut dina värdepapper från konkursboet och flytta dem till en annan bank.

Det finns även ytterligare säkerhet via det så kallade investerarskyddet. Det ersätter värdepapper upp till 250 000 kr, och träder i kraft om det exempelvis inte går att avgöra vem som ägde värdepappret om en konkurs inträffar.

Riksgälden ska göra ersättningen tillgänglig inom 7 arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att insättningsgarantin ska träda in.

Jämförelse mellan ISK, Kapitalförsäkring och Aktie- och fondkonto

De två schablonbeskattade kontotyperna ISK och kapitalförsäkring liknar varandra på många sätt, men det ena är en bankprodukt och det andra är en försäkring. Om du har något av dessa konton slipper du deklarera dina affärer. Det gör du däremot inte om du har ett aktie- & fondkonto, som är kapitalvinstbeskattat. Där måste du skatta 30 % på den vinst du gör vid försäljning av värdepapper, liksom för utdelningar och inkomsträntor.

Om du har ISK äger du ditt innehav och får rösta vid bolagsstämmor. Samma sak gäller om du har ett aktie- & fondkonto, men inte om du har en kapitalförsäkring.

Du kan koppla kredit till alla tre kontotyper.

Så gör du insättningar till ditt ISK

Direktinsättning
Med en direktinsättning via vår sida får du pengarna direkt (i realtid) till ditt konto. Du gör en direktinsättning här.
Överför pengar från din andra bank

Du kan göra en banköverföring till ditt investeringssparkonto via din internetbank eller ditt bankkontor. När du sätter in pengar till ditt investeringssparkonto har du normalt tillgång till pengarna samma dag eller dagen efter insättningen.

Här kan du se ditt clearing- och kontonummer.

Autogiro
Via autogiro kan du göra smidiga engångsinsättningar eller automatiskt sätta in pengar på ditt konto varje månad. Sätt in pengar via autogiro.

Regler & priser

Fast avgift
0 kr
Insättningsavgift
0 kr
Uttagsavgift
0 kr
Vid aktiehandel betalar du courtage och vid fondhandel betalar du fondbolagens egna avgifter. För aktuella priser se vår prislista.

Handelsregler

Du kan handla med:
Du kan inte handla med:
Vi tillåter inte inflytt av onoterade värdepapper då det är en kontofrämmande tillgång på ISK.
Övrigt:

Skatteregler

OBS: Från och med januari 2025 är sparande på ISK skattefritt upp till 150 000 kr per person. 2026 planerar Regeringen att höja det skattefria taket till 300 000 kr per person.
Läs mer om beskattning av ISK här.



För belopp över det (och för åren innan 2025) så beräknas skatten årligen utifrån en fjärdedel av summan för:

Detta kapitalunderlag multipliceras sedan med (statslåneräntan per 30 november året före beskattningsåret + ett tillägg på 1 procentenhet).

Summan du får fram beskattas med 30 %.

Vi kommer att räkna ut din schablonintäkt och lämna kontrolluppgift till Skatteverket. Schablonintäkten är förtryckt i din deklaration.

Överföring av värdepapper

Du kan flytta värdepapper från ditt Aktie- & fondkonto eller ett annat investeringssparkonto till ditt investeringssparkonto. Värdepapper som flyttas från ett Aktie- & fondkonto till ett investeringssparkonto ses som en insättning och inkluderas i det kapitalunderlag som schablonskatten beräknas på. Flyttar du däremot från ett investeringssparkonto till ett annat investeringssparkonto räknas det inte som en nyinsättning. Läs mer under avsnittet ”Skatteregler” ovan hur skatten beräknas.

Vid flytt av värdepapper från ett Aktie- & fondkonto till ett investeringssparkonto ses detta skattemässigt som en försäljning, även om dina värdepapper alltså inte säljs av, och kontrolluppgift kommer att skickas till Skatteverket. Vi bokar överföringen som om det vore en affär med flytt av försäljningslikviden. Överföringens värde sätts till senast betald kurs vid den tidpunkt som Avanza genomför överföringen. Det är även den kurs som registreras som säljkurs på ditt aktie- & fondkonto.

Om du vill flytta värdepapper från en depå hos en annan bank till ett investeringssparkonto hos Avanza, måste du börja med att flytta dem till ett Aktie- & fondkonto hos Avanza och därefter till ditt investeringssparkonto. Avanza tar inte ut några avgifter i samband med flytt av värdepapper till Avanza. För avgifter i samband med flytt från Avanza, se vår prislista.

Läs mer under avsnittet ”Handelsregler” ovan om vilka värdepapper du kan flytta till ett investeringssparkonto.

Statslåneräntan (slr)

Statslåneräntan används som en referenssiffra när man räknar ut skatt. Statslåneräntan per 30 november 2024 var 1,96%, vilket ligger till grund för beskattningen för investeringssparkontot år 2025. Schablonskatten är 30 % av statslåneräntan + 1 procentenhet. Schablonskatten för 2025 blir därför: (1,96% + 1%) * 0,3 = 0,89%.

Belåning

Om du har ett investeringssparkonto kan du koppla ett kreditkonto till det. Innehaven på investeringssparkontot fungerar då som säkerhet och ger dig ett kreditutrymme med utgångspunkt i belåningsvärdet för dina värdepappersinnehav. Tillgångarna på investeringssparkontot blir därmed pantsatta till Avanza Bank som beviljar krediten.

All information om värdepapperskredit och handel med belåning hittar du här.

Så här ansöker du om belåning/kredit

Innan du kan ansöka om kredit, måste du först öppna ett investeringssparkonto. När du har ett investeringssparkonto så ansöker du om krediten här.

Villkor & Blanketter

Här har vi samlat relevant information och våra villkor för dig som har eller funderar på att öppna ett investeringssparkonto hos oss.