Veckan är fylld av makrorysare

Makroveckan Påskveckan bidrog med visst lugn på marknaden. April rivstartar däremot med inflation i EMU-området och amerikanska arbetsmarknadssiffror som starka huvudnummer.

Det var lite mer försiktiga tongångar på många av världens börser under veckan som gick. Den svenska börsen (OMXSPI) var ner med 0,4 procent, under en lite rumphuggen vecka, medan Stoxx600 och S&P500 var upp med 0,6 respektive 0,4 procent.

räntemarknaden var det överlag ganska små rörelser, men efter en viss lättnad när Federal Reserve lämnad sitt senaste räntebesked har man på räntemarknaden återigen börjat skruva ner förväntningarna på hur många räntesänkningar Fed kommer att mäkta med under året. Det är framför allt en fortsatt stark ekonomi och arbetsmarknad som talar emot snabba och omfattande räntesänkningar. Därför bli också fredagens amerikanska arbetsmarknadssiffror för mars av störst intresse. Fortsatt stark arbetsmarknad och den junisänkning som marknaden trots allt väntar sig, med lite drygt 50 procents sannolikhet, kan flyga sin kos.

Och när det gäller eventuella räntesänkningar blir också onsdagens inflationssiffra för EMU-området en riktig rysare. Inflationen i EMU-området tycks krypa ner i en snabbare takt än väntat så en eventuell sänkning kan komma tidigare än vad marknaden i nuläget väntar sig. En liten försmak får vi i när de tyska inflationssiffrorna publiceras redan på tisdagseftermiddagen.

Kronan fortsätter dessvärre att tappa. Vilket troligen gör Riksbanken lite nervösa inför nästa räntebesked om den negativa trenden skulle hålla i sig. Skulle dessutom den svenska konjunkturen visa tecken på att vända upp kan det tas som argument för att dröja med en räntesänkning. Så värt att hålla koll på tisdagens och torsdagen inköpschefsindex.

Guldpriset steg med 4 procent, till en ny rekordnivå, under veckan som gick. Förklaringar till varför guldpriset rusar saknas inte om man surfar runt lite på nätet. Men en förklaring som många lyfter fram är att räntorna väntas sjunka. Vi på Placera ställer oss lite tveksamma till denna förklaring.

Bland övrigt som kan lyftas fram under veckan som kommer är de penningpolitiska protokoll som Riksbanken och ECB publiceras. Vi räknar med en ganska enig riksbanksdirektion men rejält med stök inom ECB-ledningen.

Konjunkturoptimismen har tagit fart på marknaden i stort, vilket bland annat starka siffror från USA och tecken på ett efterlängtat lyft även i Kina bidrar till.   

Tisdag

Intressant svenskt inköpschefsindex efter en lite överraskande uppgång i förra mätningen. Frågan är om indexet kommer att orka över den viktiga 50-nivån. På marknaden fokuserar man i högre grad på den tyska inflationen efter att inflationen i både Spanien och Frankrike var lägre än väntat när deras marssiffror publicerades i förra veckan.

Onsdag

De officiella kinesisk inköpschefsindexen landade högre än väntat i mars. Nu hoppas de flesta av oss att även Caixins mätning ska röra sig uppåt. Då kan vi på riktigt börjar spekulera kring en väntning för kinesisk ekonomi. Huvudnumret är förstås inflationssiffrorna för EMU-området. Nu har förvisso marknaden troligen redan börjat ladda för ett resultat under förväntningarna men ett sådant utfall skulle nog ändå kunna bidra till lite positiva utslag på finansmarknaden i stort.

Torsdag

De flesta räknar nog med att det svenska inköpschefsindexet för tjänstesektorn har rört sig uppåt. Bland annat för att hushållshumöret stärkts vilket bidrar till att större optimism inom detaljhandel, bostadsmarkan och andra hushållsnära tjänster. Producentpriserna i EMU-området blir ytterligare en pusselbit kring vad vi sak tro om när ECB kommer med sin första räntesänkning. Riksbanken publicerar penningpolitiskt protokoll.

Fredag

Intressanta detaljhandelssiffror från EMU-området. Fortsatt försiktiga hushåll väntas. Sen väntar riktiga rysarsiffror när de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna för mars publiceras. På räntemarknaden har man sakta men säkert börjat ta till sig Federal Reserves budskap att det inte hastar med några räntesänkningar. Men arbetsmarknaden är en av de viktiga nycklarna för Fed. Fortsatt starka siffror kan därför lägga lite sordin på stämningen även om det samtidigt betyder att amerikansk ekonomi troligen kan fortsätta att utvecklas starkt.     

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -