Börsen på minus, H&M rapportvinnare

Börsen Stockholmsbörsen hade vid lunchtid på onsdagen backat något. Index tyngdes dock av utdelningar från Swedbank och SKF. Storbankerna tappade mark efter Riksbankens duvaktiga besked. Klädkedjan H&M steg däremot tvåsiffrigt efter morgonens starka delårsrapport.

 Riksbanken meddelade, i enlighet med marknadens förväntningar, att styrräntan lämnas oförändrad. Riksbanken drog dock ned räntebanan och ser nu en första sänkning i maj eller juni. Swedbank skrev i en kommentar att räntebanan sammantaget var mer duvaktig än de räknat med.

Vid 12.15-tiden handlades OMXS30 ned 0,4 procent till 2.537. Borträknat för avskilda utdelningar var storbolagsindex däremot ned enbart 0,1 procent. Aktier för knappt 9 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Ute på de ledande Europabörserna var utvecklingen blandad på båda sidor om nollstrecket. Indexförändringarna var överlag dock små.

H&M:s rapport för bolagets första kvartal, som är bolagets säsongsmässigt svagaste, visade på ett rörelseresultat som vida översteg analytikerförväntningarna.

Klädkedjan redovisade ett rörelseresultat på 2.077 miljoner kronor för perioden december till och med februari. i det brutna räkenskapsåret 2023/2024. Analytiker hade i genomsnitt väntat sig ett rörelseresultat på 1.355 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning av 21 estimat.

H&M-gruppen står fast vid sin målsättning om att nå en rörelsemarginal om 10 procent för helåret 2024, enligt vd Daniel Ervér. H&M-aktien rusade 11 procent och toppade storbolagsindex OMXS30 i stor stil.

Även molnkommunikationsbolaget Sinch återfanns i toppskiktet med en uppgång om 4 procent. God utveckling visade även bolag i hälsovårdssektorn. Astra Zeneca och Getinge stärkes med nästan 2 procent vardera.

I andra änden av indexet tyngde kullagertillverkaren SKF och Swedbank som var ned med 7:80 kronor respektive 21:60 kronor. I båda fallen avskildes dock utdelningar om 7:50 respektive 15:15 kronor.

Bland övriga storbanker kunde nedgångarna skrivas till mellan 0,8 och 2,4 procent.

Fortnox föll 10 procent efter att Financial Times, i en artikel, lyft bolaget och uppgifter om att hedgefonder tagit korta positioner i bolaget.

Gamingbolaget Embracer var upp 8 procent. En kommentar från Dagens Industri på tisdagskvällen antydde att flera faktorer talar för att en försäljning av Embracers dotterbolag Gearbox rycker allt närmare.

"En lyckad miljardaffär är ett steg mot att röka ut blankarna och få den pressade gamingjättens aktie åter på rätt kurs", hette det i tidningen.

BHG, e-handlare inom bygg- och heminredningsprodukter, steg 10 procent. Bolaget har kommit överens om en förlängning av sitt befintliga finansieringsavtal med nuvarande kreditgivare. Förlängningen görs till 2026 med option för ytterligare ett års förlängning enligt överenskommelse.

Mycronic höjdes knappt 9 procent. Nordea har inlett bevakning av bolaget med en köprekommendation och riktkurs 470 kronor.

SEB Equities inleder bevakning av Beijer Ref med rekommendation köp och riktkurs 170 kronor. Aktien svarade med en uppgång på 4 procent.

Forskningsbolaget Oncopeptides avancerade 21 procent efter ett samarbete i Mellanöstern och Nordafrika (MENA) med Vector Pharma FZCO kring blodcancerläkemedlet Pepaxti.

I samma sektor steg Synact Pharma 26 procent efter en kapitalanskaffning om drygt 49 miljoner kronor. Teckningskursen på 8:60 kronor låg ungefär 27 procent över tisdagens stängningskurs.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -