En svensk rivstart på Makroveckan

Makroveckan Flertalet börser i Europa rörde sig uppåt under veckan som gick medan det var en lite svagare utveckling i USA. Framför allt bidrog minskade förväntningar på kommande räntesänkningar att dämpa riskaptiten i USA. Den här veckans höjdpunkt är måndagsmorgonens svenska inflationssiffror.

Det var positiva tongångar på de europeiska börserna under veckan som gick. Den svenska börsen var upp med 2,3 procent medan Stoxx600 steg med 1,4 procent. Surare var det i USA där S&P500 backade med 0,4 procent, efter en svag avslutning på veckan.

Det var en något skakig börsresa under veckan. Börsoron slog klorna i marknaden när den amerikanska januariinflationen visade sig vara högre än väntat. Något som bland annat bidrog till att förväntningar dämpades på hur snabbt och hur mycket den amerikanska centralbanken kommer att sänka räntan. En räntesänkning redan i maj förefallet i dagsläget osannolik men en junisänkning är fullt inprisad på räntemarknaden.

Börserna skakade visserligen av sig oron relativt snabb men när även de amerikanska producentpriserna steg snabbare än väntat, när siffror publicerades i fredags, så tappade man återigen modet på den amerikanska börsen.

Ränteuppgången har fortsatt och den amerikanska tioårsräntan handlas nu strax under 4,3 procent.

Oljepriset har fortsatt upp och Brentolja kostar nu 82,8 dollar per fat. Delvis drivet av att den amerikanska dollarn tappade lite mark under vecka som gick.

Den här veckans absoluta höjdpunkt, i alla för svenskt vidkommande, är den inflationssiffra som publiceras på månadsmorgonen. Osäkerheten har varit osedvanligt stor inför siffran men en tillfällig(?) uppgång för KPIF-inflationen väntas medan inflationstakten enligt KPIF exklusive energi lär ha dämpats ytterligare.

En annan viktig hållpunkt blir de preliminära inköpschefsindexen för februari som publiceras under torsdagen. Förhoppningen är att indexen i EMU-området stiger ytterligare även om det sker från låga nivåer. De skulle ändå kunna tolkas som ett tecken på att det värsta är över för den här gången.

Dessutom släpper både Federal Reserve (onsdag) och ECB (torsdag) sina respektive penningpolitiska protokoll. Bägge blir förstås högintressant läsning men vi lägger lite extra fokus på ECB den här gången. Framför allt som vi tror att ECB ligger närmare en räntesänkning och att en möjlig sådan skulle få stor effekt på hur Riksbanken kan tänkas agera framöver.

Riktigt dyster lär det dock bli när de svenska siffrorna över bostadsbyggandet under fjolårets sista kvartal publiceras på fredag. Risken är stor att raset i bostadsbyggande har fortsatt. Det sätter förstås lite extra press på såväl regering som Riksbank.     

Måndag

USA-börsen stängd på grund av Presidents Day. Svenska inflationssiffror för januari. KPIF väntas ha stigit något medan KPIF exklusive energi troligen har sjunkit. Den stora frågan är egentligen med hur mycket inflationstakten har sjunkit exklusive energi.

Tisdag

Prosperas mätning av inflationsförväntningarna blir ytterligare en pusselbitför Riksbanken inför deras kommande räntebesked. Förväntningarna har legat när målet på 2 procent under senare tid. Framför allt på lite länger sikt. Dessutom håller riksbankschefen tal och lär väl göra sitt för att hålla ner förväntningarna på snabba och omfattande räntesänkningar.

Onsdag

Hushållshumöret i EMU-området fortsätter att sega sig uppåt från låga nivåer. Mest fokus lär dock hamna på det penningpolitiska protokoll som den amerikanska centralbanken publicerar. Det marknaden söker efter är kommentarer som indikerar kommande räntesänkningar alternativt signaler kring om räntesänkningarna dröjer.

Torsdag

De preliminära inköpschefsindexen för februari rullas ut på bred front. I EMU-området väntas överlag minder uppgångar men från låga nivåer. Eventuella uppgångar lär ändå tolkas positivt då de förhoppningsvis är en signal om att det värsta är över. De amerikanska indexen vänta även fortsättningsvis orka över den viktiga 50-nivån. ECB publicerar ett penningpolitiskt protokoll som lär röna betydligt större intresse än de brukar få.   

Fredag

Det svenska bostadsbyggandet går mot någon form av kollaps enligt många byggföretag. Fjärde kvartalet i fjol väntas det ha varit få byggstarter. Tyskt IFO-index, som mäter humöret i hela det tyska näringslivet, väntas ha tickat upp en aning men fortsatt ligga på recessionsnivåer. Däremot växer nog hoppet om en vändning till det bättre när företagen blickar framåt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -