Merkel: USA inte längre pålitligt

Politik Tysklands förbundskansler Angela Merkel har signalerat att Europa inte längre kan räkna med USA som en tillförlitlig partner, något som speglar de spänningar som byggts upp efter två dagar med internationella möten med president Donald Trump.

Det rapporterar Financial Times (FT).

"Den tid då vi till fullo kunde räkna med andra är över, som jag har upplevt det de senaste dagarna… Vi européer måste verkligen ta ödet i egna händer", sade Angela Merkel vid ett politiskt möte i München på söndagen.

Hon sade också att EU måste förbereda sig för en framtid utan Storbritannien när väl Brexit är klart.

"Naturligtvis behöver vi ha vänskapliga relationer med USA och Storbritannien, och med våra övriga grannar, inklusive Ryssland", sade förbundskanslern, men tillade samtidigt: "vi måste kämpa för vår framtid själva".

Financial Times noterar att Angela Merkels kommentarer går i linje med en känsla i det tyska ledarskapet om att EU måste integreras starkare. Tidningen noterar att finansminister Wolfgang Schäuble nyligen sagt till FT att Tysklands prioritet måste vara "att hålla resten av EU - utan Storbritannien - så nära tillsammans som möjligt".

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -