USA-inflationen sänkte börserna

Makro Januari månads inflationssiffror från USA blev, om inte en chock, så i alla fall en stor negativ överraskning för investerare och analytiker. Även om det bara rör sig om en enskild månadssiffra så minskar det förstås chansen att Federal Reserve sänker räntan redan i hyfsad närtid.

Inflationen i USA kom in högre än väntat när siffrorna för januari publicerades. Visserligen sjönk den breda inflationstakten (KPI) från 3,4 procent i december till 3,1 procent i januari. Det var ändå ett utfall som låg några tiondelar över analytikernas prognoser.

Kärninflationen, där volatila energi- och livsmedelspriser räknas av, landade på 3,9 procent. Samma nivå som månaden innan och två tiondelar över analytikernas konsensusprognos på 3,7 procent.

Än viktigare ur inflationssynpunkt, i alla fall när man försöker blicka framåt, var att månadsutvecklingen för kärninflationen mellan december och januari landade på 0,4 procent. Det var visserligen bara en tiondel högre än föregående månadsutveckling men den nedåtgående trenden för kärninflationen, som de flesta tycks ha tagit mer eller mindre som given, ser ut att ha stannat av rätt rejält.

Det här skrämde förstås investerarkollektivet som reagerat med stigande amerikanska räntor, svagare börser internationellt och en något starkare dollar. Redan innan inflationssiffran publicerades hade dessutom förväntningarna på den amerikanska centralbankens räntesänkningar skruvats ner rejält. En sänkning på marsmötet är nu i princip utesluten och frågan är om inte även den majsänkning som många hade räknat med också kan börja räknas bort, efter inflationssiffran för januari. Inte minst som arbetsmarknaden är fortsatt stark och även löneökningarna steg något snabbare än tidigare i januarimätningen.

Nu ska förvisso dagens siffror skärskådas i detalj och det är viktigt att ha i åtanke att bland annat hyror och försäkringskostnader väger mindre i den PCE-deflator (deflatorn för privat konsumtion) som är centralbankens viktigaste målvariabel. Dessutom den inflation som de enskilda ledamöterna i den räntesättande kommittén (FOMC) gör sina prognoser på. Exempelvis steg hyrorna (shelter) med 0,6 procent mellan december och januari, vilket var en tydlig acceleration jämfört tidigare månader. Så det här är i alla fall ett halmstrå för de som fortfarande tror på räntesänkningar redan i närtid.

PCE-siffran för januari får vi dock väntat ytterligare några veckor på. Det har dessutom varit en väsentlig skillnad mellan kärn-PCE och kärninflation under de senaste månaderna.

Det här rör sig dessutom om en enskild månad och det är dessutom lite extra knepigt att det rör sig om svårprognostiserade januarisiffror. Så det är inte helt säkert att den mer grundläggande ränteoptimismen viker ner sig totalt. Men visst har osäkerheten kring Federal Reserves kommande besked ökat efter januarisiffran. Nästa räntebesked från Fed kommer den 20 mars när även nya ränte-och inflationsprognoser ska levereras.  

På marginalen minskar det här förstås även chansen att Riksbanken levererar räntesänkningar. Även om vi på Placera tycker att Riksbanken lever i en helt annan tillväxt- och inflationsdynamik än Federal Reserve.   

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -