ECB
KAN VARA I POSITION LÄTTA RESTRIKTION I JUNI – PROT (NY) (Direkt)

2024-05-10 13:52

(Tillägg: från stycke fem)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ledamöterna i ECB-rådet delade chefekonomen Philip Lanes bedömning att det mesta av den aktuella informationen i stora drag hade bekräftat ECB:s prognoser från i mars, vilket därmed har gjort dem mer övertygade om att disinflationsprocessen fortsätter.

Det framgår av protokollet från ECB:s policymöte den 11 april. Vid mötet lämnade ECB depositräntan oförändrad på 4,00 procent.

De noterade samtidigt att nya viktiga data, inklusive nya tjänstemannaprognoser, skulle publiceras före junimötet, vilket innebär att rådet då kan göra en mer heltäckande bedömning. Även om framsteg har gjorts är "triangeln mellan löner, produktivitetstillväxt och vinster fortfarande nyckeln".

"Det bedömdes som troligt att rådet skulle vara i en position för att börja lätta på den penningpolitiska restriktionen vid junimötet om ytterligare information till dess bekräftar inflationsutsikterna på medellång sikt från marsprognosen", framgår det av protokollet.

Ett fåtal ledamöter kände sig tillräckligt övertygade om att de tre elementen i rådets reaktionsfunktion gav skäl för att sänka policyräntan redan vid detta möte. De påpekade att nedgången i förväntad inflation efter den senaste räntehöjningen, i september, motsvarade en ytterligare åtstramning i den penningpolitiska hållningen, och den reala räntan var vid mötet nära toppen för denna cykel.

Det fanns dock bred konsensus vid mötet om att det var klokt att avvakta till nästa policymöte för att invänta ytterligare bevis på, och ytterligare övertygelse om, en uthållig nedgång i rätt tid för inflationen mot målet.

Ledamöterna betonade också att det är motiverat att bibehålla en databeroende hållning, "med full optionalitet", för att beakta all inkommande data och att inte göra något åtagande om någon förbestämd räntebana.

Ledamöterna bedömde överlag att marknaderna hade förstått ECB:s kommunikation och reaktionsfunktion, och marknaden är också redo för en räntesänkning vid junimötet om data bekräftar de aktuella prognoserna.


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -