BANK OF ENGLAND: LÄMNAR STYRRÄNTAN OFÖRÄNDRAD (Direkt)

2024-05-10 05:33

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den brittiska centralbanken lämnade sin basränta oförändrad på 5,25 procent på torsdagen.

Den så kallade bas- eller interventionsräntan är Bank of Englands utlåningsränta till penningmarknaden.

Enligt Trading Economics konsensusprognos väntade sig analytikerna att styrräntan skulle vara oförändrad på 5,25 procent.

BOE:s penningpolitiska kommitté, MPC, var oenigt om beslutet. Två ledamöter, Dave Ramsden och Swati Dhingra, ville sänka styrräntan med 25 punkter, och motiverade detta med att penningpolitiken behöver bli mindre åtstramande nu för att möjliggöra en smidig och gradvis övergång i policyhållningen, och för att ta hänsyn till fördröjningar i överföringen.

Kommittén upprepar i pressmeddelandet sin tidigare guidning om att penningpolitiken kommer att behöva vara tillräckligt restriktiv tillräckligt länge för att föra inflationen tillbaka till 2 procent uthålligt på medellång sikt.

MPC förblir redo att anpassa penningpolitiken vid behov för att föra tillbaka inflationen till 2-procentsmålet uthålligt så som det motiveras av ekonomiska data. De kommer därför att fortsätta att noga bevaka indikationer på ihållande inflationstryck och uthållighet i ekonomin som helhet, som underliggande stramhet i arbetsmarknadsförhållandena, löneökningar och tjänsteinflation.

"På basis av detta kommer kommittén att se över hur länge styrräntan bör hållas på nuvarande nivå", skriver MPC.

Kommitténs uppdaterade prognoser för ekonomisk aktivitet och inflation visade att de nu räknar med en BNP-tillväxt på 0,5 procent i år, 1,0 procent nästa år och 1,25 procent 2026. Det innebär upprevideringar från 0,25, 0,75 respektive 1,0 procent i den föregående prognosen.

Inflationen väntas öka med 2,50 procent i år, på 2,25 procent nästa år och 1,5 procent år 2026. Det innebär nedrevideringar för samtliga år från tidigare prognoser på 2,75, 2,50 respektive 2,0 procent.

Vid den efterföljande presskonferensen sade BOE-chefen Andrew Bailey att BOE sannolikt kommer att behöva sänka räntorna under de kommande kvartalen, men att de ännu inte är vid den punkt då de kan göra det. Han sade vidare att de kan bli tvungna att sänka räntorna mer än vad som nu är inprisat på marknaden.

Sänkningarna kommer att vara databeroende och de har inte några förutbestämda meningar om hur mycket och hur snabbt de kommer att sänka sina styrräntor, enligt BOE-chefen.

Han noterade vidare att en liten sänkning av styrräntan fortfarande skulle innebära en restriktiv penningpolitik.


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -