ASIEN: FÖRSLAG OM SLOPAD UTDELNINGSSKATT LYFTER HANG SENG (Direkt)

2024-05-10 07:49

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Asiens aktiemarknader tog på fredagsmorgonen vid där de amerikanska avslutade torsdagskvällen med uppgångar. I Hongkong klättrade storbolagsindexet Hang Seng till årshögsta.

Med en uppgång på 2,1 procent vid klockan 7.20 var Hang Seng i täten för regionens uppgångar, där japanska Nikkei 225 i sin tur klättrade 0,4 procent och australiensiska S&P/ASX200 steg 0,6 procent. Shanghaibörsens kompositindex gick dock mot strömmen med en nedgång på ringa 0,1 procent.

Uppgången i USA tog fart med stöd av data som visade fler arbetssökande än väntat i förra veckan. Detta gav ny skjuts åt hoppet om att centralbanken Federal Reserve gjort rätt i att hålla retoriken förhållandevis duvaktig trots oroande starka arbetsmarknads- och inflationssiffror under vintern och våren.

I Hongkong fick börsen också syre av uppgifter publicerade av Bloomberg News om att myndigheterna överväger förslag om att undanta enskilda investerare från skattekrav på utdelningar intjänade från Hongkong på aktier köpta över Stock Connect, ett samarbete mellan Hongkongbörsen och Fastlandskinas börser i Shanghai och Shenzhen. Förslaget tar sikte på att undvika att dubbelbeskattning förekommer.

Högutdelare som bolag inom finans och försäkring, exempelvis China Construction Bank och försäkringsbolaget Ping An, klättrade runt 5 procent i Hongkong.

Tyngande för utvecklingen i Shanghais kompositindex, som alltså släpade efter med en nedgång under fredagsmorgonen, kan ha varit nya rapporter om att Vita huset överväger att ge besked om tullar mot Kina under nästa vecka.


Marknadstemperatur kl 07:20

==============================================================
                               kl 07:20    kl 12:35      Sedan
                                                         31/12

Nikkei 225                       +0,4%            -     +14,2%
Hongkong Hang Seng               +2,1%            -     +11,2%
Kinas Shanghai Comp              -0,1%            -      +6,0%
Australia S&P/ASX200             +0,6%            -      +2,3%

KÄLLA: Infront.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -