RB: INDIKATORER TYDER PÅ FORTSATT NEDGÅNG I INFLATIONEN (Direkt)

2024-05-08 09:48

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Framåtblickande indikatorer tyder på en fortsatt nedgång i inflationen i Sverige, men det finns risker som kan utmana den gynnsamma inflationsutvecklingen.

Det skriver Riksbanken i den penningpolitiska uppdatering som publicerades i samband med räntebeskedet.

Banken konstaterar att prisutvecklingen på kortare sikt fortsätter att dämpas och är nu något under 2 procent uppräknat i årstakt. KI-barometern indikerar att allt färre företag planerar att höja priserna, och de långsiktiga inflationsförväntningarna är väl förankrade kring målet.

Riksbanken skriver vidare att lönerna fortsätter att öka i måttlig takt, och ökningarna utöver avtal har varit fortsatt låga i ett historiskt perspektiv.

En tilltagande geopolitisk oro skulle dock kunna leda till högre inflation både globalt och i Sverige. Och om den starka utvecklingen i USA fortsätter kan kronan försvagas än mer och leda till högre importpriser för företagen.

Men effekten på inflationen beror på företagens prissättningsbeteende.

"Det är osäkert i vilken utsträckning de kan fortsätta att föra över de ökade kostnaderna till konsumentpriserna i ett svagare konjunkturläge", skriver Riksbanken.

Banken tillägger att det också finns en mer generell osäkerhet på både upp- och nedsidan när inflationen nu faller, "väl illustrerat av utvecklingen i USA".


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -