IRLAB Therapeutics
IRLAB: APATISTUDIER SKA GÖRAS I PARKINSONS OCH ALZHEIMERS - VD (Direkt)

2024-05-08 10:03

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Forskningsbolaget Irlab Therapeutics meddelade på tisdagen om ett samarbetsavtal med McQuade Center for Strategic Research and Development (MSRD) kring läkemedelskandidaten IRL757. Samarbetet kommer att pågå till och med så kallad proof of concept det vill säga fram till den tidpunkt då läkemedelskandidatens effekt i patienterna har kunnat påvisas.

"Vi kommer att göra det i två olika populationer. Det är i Parkinsons patienter och i Alzheimers sjukdom och kommer då att utvärdera effekten av IRL757 på apati. Apati är en väldigt vanlig komplikation till alla neuroligiska sjukdomar, men speciellt inom Parkinson och alzheimers", säger Irlabs vd Gunnar Olsson till Nyhetsbyrån Direkt.

MSRD, som är en del av japanska läkemedelsbolaget Otsuka, kommer enligt avtalet att stå för alla utvecklingskostnader kring IRL757 "upp till genomförandet av proof of concept i klinik", säger Gunnar Olsson.

Samarbetsavtalet kan komma att förlängas eller att omförhandlas till ett eventuellt licensavtal.

"Vi kommer att fortsätta äga substansen och kommer att ha IP:n. Det gör att när vi har kommit till slutet av det här samarbetsavtalet har MSRD en möjlighet att förhandla om ytterligare förlängning eller inlicensiering av produkten. Samtidigt har vi möjlighet att i det läget också föra diskussioner med andra potentiella intressenter", säger Gunnar Olsson.

Vanligen brukar licensavtal som ingås senare i utvecklingen berättiga ett högre värde än vid tecknandet av ett avtal tidigare i utvecklingen.

"Det här kommer att ge oss en mycket bättre position att diskutera utlicensieringen av produkten i ett framtida läge. Det kan då vara antingen MSRD, Otsuka eller det kan vara en annan part", säger Gunnar Olsson.

Vad är uppsidan för Otsuka i det här avtalet?

"De (MSRD, Otsuka Direkts anm) har en bra position att ta ställning till om de vill utöka samarbetet eller licensiera in produkten för framtida kommersialisering", säger Gunnar Olsson.

Nyhetsbyrån Direkt ställer även frågan om MSRD, Otsuka kommer att ha någon rätt till "first right to refusal" eller dylikt till en eventuell inlicensiering av IRL757.

"Vi har bara kommunicerat att vi kommer att ha nya diskussioner när vi har kommit till slutet av det här samarbetet. Det är självklart att vi kommer att ha väldigt nära diskussioner med MSRD, Otsuka under hela projektets genomförande fram till slutpunkten", säger Irlabs vd.

Gunnar Olsson framhåller att samarbetsavtalet med MSRD inte enbart täcker genomförandet av kliniska studier utan även "tillverkning av substans, tillverkning av tabletter och toxicitetsstudier så att vi kan göra kliniska studier av den längd vi behöver göra".

Vad är din syn på Otsuka som en potentiell framtida partner för IRL757?

"Det är ett väldigt välrenommerat japanskt bolag som spelar på global nivå. De har sina huvudintressen inom neurologiska/psykiatriska sjukdomar och inom njursjukdomar. Det här är en väldigt bra partner även för framtiden om det skulle vara så att detta även går över i ett licensavtal för kommersialisering", säger Gunnar Olsson.

Irlabs vd vill däremot vänta med svaret om hur länge bolagets likvida medel räcker till rapportpresentation vid klockan 10 på onsdagen den 8 maj.


Magnus Bernet +46 8 5191 7953

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

IRLAB Therapeutics A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -