FED
BANKER STRAMADE ÅT KREDITFÖRHÅLLANDENA 1 KV (OMS) (Direkt)

2024-05-07 05:34

(Omsändning: skickades första gången på måndagskvällen)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska banker stramade överlag åt på kreditförhållandena under det första kvartalet.

Det framgår av Federal Reserves rapport, Senior Loan Officer Opinion Survey (SLOOS), som publicerades på måndagskvällen.

Sammantaget rapporterade bankerna, enligt Fed, en svagare efterfrågan under kvartalet både vad gäller kommersiella lån och industrilån (C&I) samt kommersiella fastighetslån (CRE).

Medan 18,7 procent av de tillfrågade uppgav att de skärpt villkoren för stora och medelstora bolag, uppgav mer än tre fjärdedelar av de att de behöll utlåningsvillkoren i princip oförändrade under första kvartalet. 3,1 procent av de tillfrågade uppgav att de lättat aningen på villkoren för stora och medelstora bolag.

Efterfrågan på att uppta lån försvagades, och nettoandelen långivare som rapporterade mindre efterfrågan på C&I-lån steg till 26,6 procent.

För lån till hushåll stramades samtidigt kreditförhållandena för vissa kategorier av bostadslån (RRE), medan andra förblev oförändrade. Efterfrågan försvagades dock för alla RRE-lån.

"En betydande nettoandel av banker rapporterade ökande minimikrav på kreditvärdighet för kreditkortslån, medan måttliga nettoandelar av banker rapporterade att de gjorde det för billån och andra konsumentlån", står det i rapporten.

David Ahnlund +46 8 5191 7900

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -