FED
ANALYS ANTYDER HUSHÅLLEN HAR SJORT SLUT PÅ PANDEMISPARANDE (Direkt)

2024-05-07 05:35

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska hushåll har nu gjort slut på det överskottssparande de samlade på sig under pandemin.

Det framgår av en analys från Federal Reserve i San Francisco, enligt Bloomberg News.

"De senaste estimaten av hur mycket det generella överskottssparandet från pandemin som kvarstår har blivit negativa, vilket antyder att amerikanska hushåll till fullo har spenderat sitt sparande från pandemin i mars 2024", noterades i rapporten.

Två ekonomer vid San Francisco Fed, Hamza Abdelrahman och Luiz Oliveira har regelbundet uppdaterat estimat om överskottssparandet från pandemin. De noterade förra året att sparöverskottet hade räckt längre än väntat, vilket bidrog till att hålla konsumtionen uppe.

Överskottssparandet under pandemin beräknas ha ökat till 2.100 miljarder dollar under perioden mars 2020 till augusti 2021. Därefter började hushållen dra ned på sparkapitalet i en takt på 70 miljarder dollar per månad. Uttagen accelererade till 85 miljarder dollar förra hösten innan det sjönk till -72 miljarder dollar i mars.

Rapporter från företag som Starbucks och Amazon förra veckan har antytt att hushållen har blivit mer avvaktande med konsumtionen.

Fedchefen i New York, John Williams, sade också på måndagskvällen att de har hört från detaljhandelsföretag att många konsumenter nu är "mycket mer försiktiga med sin konsumtion, och vi ser en viss inbromsning här".

Han tillade att i synnerhet hushåll med låga eller medelhöga inkomster har spenderat sitt pandemisparande, och "vi ser en viss ökning av betalningsinställelser på kreditkort och fordonslån".

"Den stora bilden är dock att ekonomin fortsatt är hälsosam, men växer i en något lägre takt", sade John Williams.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -