AUSTRALIEN
RBA LÄMNAR STYRRÄNTAN OFÖRÄNDRAD PÅ 4,35% (NY2) (Direkt)

2024-05-07 07:14

(Tillägg: från stycke tio)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Australiens centralbank, RBA, lämnade på tisdagen sin styrränta oförändrad på 4,35 procent.

Enligt Trading Economics konsensusprognos väntade analytiker att räntan skulle lämnas oförändrad.

RBA noterar i pressmeddelandet att även om inflationen dämpas så går det långsammare än väntat, och inflationen förblir hög

"Direktionen räknar med att det kommer att ta lite tid innan inflationen uthålligt ligger inom målintervallet och kommer att förbli vaksam på uppåtrisker", står det i uttalandet

Den räntebana som bäst leder till att inflationen återgår till målet inom en timlig tid är fortsatt osäker, och "direktionen utesluter ingenting".

"Direktionen kommer att luta sig mot data och hur riskbedömningen utvecklas. I det arbetet kommer den att fortsätta att rikta uppmärksamhet mot utvecklingen i den globala ekonomin, trender i inhemsk efterfrågan och utsikterna för inflation och arbetsmarknad", skriver RBA i uttalandet.

Direktionen påpekar vidare att man är "resolut i åtagandet att föra inflationen tillbaka till målet".

RBA skriver vidare att huvudprognosen, som baseras på att styrräntan följer marknadens förväntningar, tyder på att inflationen kommer att återgå till målintervallet på 2-3 procent under andra halvåret 2025, och nå mittpunkten i intervallet 2026.

"På kort sikt väntas inflationen bli högre på grund av den senaste uppgången i inhemska bränslepriser och en högre tjänsteinflation än väntat, som nu väntas sjunka långsammare under resten av året. Inflationen väntas dock sjunka 2025 och 2025", skriver RBA.

RBA skriver i det penningpolitiska uttalandet att inflationsprognosen baseras på antagandet att styrräntan förblir oförändrad runt nuvarande nivå till mitten av 2025, innan den gradvis sänks under resten av prognosperioden.

"Denna bana är omkring en halv procentenhet högre från 2025 och framåt än i uttalandet i februari", skriver RBA.

Centralbanken noterar också att marknadsaktörer har justerat upp sina ränteförväntningar i spåren data som visat högre inflation och starkare arbetsmarknad än väntat. Marknadens prissättning antyder en viss chans att styrräntan höjs ytterligare en gång, och ingen sänkning väntas förrän 2025.

"Marknadsdeltagarna räknar med att policyn kommer att lättas mer gradvis, och noterbart senare än tidigare väntat. Så som var fallet även tidigare väntas räntesänkningarna bli färre, och komma senare, än i jämförbara länder", skriver RBA.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -