RB
MORGAN STANLEY, UNICREDIT SPÅR OFÖRÄNDRAD RÄNTA DENNA VECKA (Direkt)

2024-05-06 08:39

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Morgan Stanley räknar med att Riksbankens räntebeslut på tisdagen omges av "exceptionellt hög" osäkerhet, men de håller fast vid sin tidigare uppfattning om att styrräntan kommer att lämnas oförändrad nu.

Det framgår av ett kundbrev daterat den 3 maj.

Enligt ekonomerna kommer direktionen att välja att lämna räntan oförändrad främst baserat på två faktorer. Den första är att kronan har försvagats tydligt efter förra policymötet i mars, den andra är att ränteförväntningarna i omvärlden har stigit och antyder nu att andra centralbanker kommer att sänka sina räntor senare.

"Därför, även om spotutfallen ger en indikation om lättande inflationstryck talar kronsvaghet, ränteförväntningar utomlands, högre oljepriser och förhöjd tjänsteinflation för försiktighet och gradualism", Skriver Morgan Stanley

"Vi tror att dessa faktorer, och främst risken för att kronan försvagas ytterligare, gör att Riksbanken kommer att vänta i maj och invänta startskottet från ECB i juni. Detta är särskilt viktigt givet bristande klarhet om nästa steg från Fed", fortsätter ekonomerna.

Även ekonomerna på Unicredit räknar med att Riksbanken kommer att välja att vänta med att sänka styrräntan till i juni, även om de ser en "betydande risk" för att den första räntesänkningen kommer att levereras redan denna vecka.

Unicredit noterar att inflationen i Sverige har fortsatt att sjunka stadigt, och kärninflationen kan sjunka under 2 procent i sommar.

"Men på grund av stora uppgångar i priserna för vissa tjänster, som restaurang samt rekreation och kultur, ser vi uppåtrisker mot vår inflationsprognos. Dessutom, om Riksbanken sänker räntan före andra viktiga centralbanker kan kronsvaghet hota nedåttrenden i kärninflationen", enligt Unicredit.

I Infronts enkät räknar åtta av nio tillfrågade ekonomer med att Riksbanken kommer att sänka styrräntan, med 25 punkter till 3,75 procent, denna vecka. Endast en tror att Riksbanken väljer att vänta till i juni.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -