FED
HÖG RISK FÖR CHOCKREVISION AV URSTARK JOBBDATA - ROSENBERG (Direkt)

2024-05-06 15:17

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ekonomen David Rosenberg, analysfirman Rosenberg Researchs grundare, befarar att stora revideringar är på väg för de amerikanska jobbsiffror vars styrka de senaste månaderna chockat investerare och sänkt analytikerkollektivets tro på stora styrräntesänkningar från Fed.

I en notering utskickad till Rosenberg Researchs kunder skriver David Rosenberg att underlaget för den amerikanska jobbdatan Non-Farm Payrolls (NFP) under en tid tycks vara felaktigt.

NFP är inte på långt när överensstämmande med andra siffror hos den ansvariga myndigheten Bureau of Labor Statistics (BLS). Han hänvisar särskilt till den kvartalsvisa undersökningen av sysselsättning och löner, QCEW (Quarterly Census of Employment and Wages), och den därur hämtade statistiken över företagens anställningsdynamik, BED (Business Employment Dynamics).

De båda källorna som David Rosenberg hänvisar till visar att antalet arbetstillfällen i USA faktiskt minskade redan under fjolårets tredje kvartal, innan de urstarka månadsutfall som fram till aprilsiffrans lägre utfall än väntat fått marknaden att häpna.

"Sannolikt har jobbsiffrorna varit överdrivna i en historisk omfattning", skriver David Rosenberg, och påpekar vidare att det dessutom kommer att dröja innan revideringar kan göras för de siffror som han menar felrapporterats.

Felkällan ska ligga gömd i den metod som BLS använder för att samla in data genom att göra stickprov bland de amerikanska företagen. En erkänt låg svarsgrad medför dock att myndigheten inte på ett korrekt vis kan bedöma om de bolag som inte svarar eventuellt kan ha gått i konkurs eller av annan anledning lagt ner verksamheten och därmed egentligen borde bidra med ett stort minus till statistiken. Det leder i stället till överpositiva gissningar från BLS, menar David Rosenberg.

BLS kvartalsundersökning för Business Employment Dynamics visade dessutom att den amerikanska ekonomin de facto förlorade 192.000 jobb under tredje kvartalet i fjol, samtidigt som den mest emotsedda siffran NFP visade att ekonomin skapade 640.000 jobb. BLS Employment and Wages som helhet visade också en klart svagare jobbtillväxt än vad som framgick av NFP.

"Revisionen kommer inte ske inom det närmaste halvåret och när den väl kommer så blir det en chock för såväl Federal Reserve som för marknaderna", skriver David Rosenberg.

Givet detta har den jobbdata som nu för första gången sedan i december var lägre än väntat, och som guidat marknaden mot tron att ekonomin går som tåget trots de höga räntorna, lett till en högre styrränta än nödvändigt. Fed står nu vid sidlinjen i blindo trots att arbetsmarknaden redan vikit och ekonomin försvagas med de i ett efter-finanskrisperspektiv sett rekordhöga amerikanska styrräntorna.

"Fed har för avsikt att stå kvar på sidlinjen och ta fasta på eftersläpande och samtida indikatorer som är skräp givet de höga felmarginalerna", skriver David Rosenberg.

En annan teori som lyfts rörande hur marknaden så grovt kunnat underskatta den jobbtillväxt som synts i statistiken är att en markant ökad migration över USA:s södra gräns lett till att prognoser om landets befolkningstillväxt slagit fel.

Marknadens konsensus ligger för närvarande på att Federal Reserve ska sänka räntan en till två gånger i år. Vid årsskiftet var konsensus sex sänkningar.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -