FASTIGHETER
BALDER FÅR UPPREPADE KÖPREKAR, KLARABO SÄNKS (Direkt)

2024-05-06 13:04

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Föregående vecka avslutades med rapporter från fastighetskvartetten Castellum Balder, Klarabo och Logistea. På måndagen har analytikerna kommit med sina uppdaterade tankar om bolagen.

Castellum får både ris och ros (Se separat text i Direkts flöde) medan Balders rapport överlag tagits emot positivt enligt de analyser som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Kepler Cheuvreux upprepar sin köprekommendation för Balder samtidigt som riktkursen sänks med cirka 10 procent.

"Vi står fast vid vår köprekommendation på Balder. Rapporten i Q1 visade dock högre finansiella kostnader än väntat", skriver analyshuset som sänker sin riktkurs från 87 kronor till 79 kronor.

Enligt Kepler Cheuvreux har Balder "mycket förutsägbara intäkter", men får inte betalt för det av marknaden.

"I de flesta branscher leder förutsägbarhet till en premiumvärdering. Tvärtom handlas Balder med en rabatt på 15 procent jämfört med sektorns genomsnittliga P/FFO", skriver analyshuset.

DNB upprepar parallellt sin behållrekommendation men höjer riktkursen till 70 kronor (67). Balder-aktien avslutade fredagen ned 0,9 procent men var initialt ned betydligt mer innan den amerikanska jobbrapporten lyte hela börsen under fredagseftermiddagen.

DNB tror att Balders negativa aktiekursreaktion berodde på:

1) En mindre uppgång i räntebärande nettoskuld (NIBD) trots emissioner för både Balder och finska Sato där Balder är storägare.

2) En jämförbar hyrestillväxt på 3,7 procent på årsbasis, under de flesta sektorkollegor.

3) Att kassaflödet var ned sekventiellt på grund av investeringar.

Vidare skriver DNB att de förväntar sig att Balders aktiekurs kommer vara känslig för marknadens ränteförväntningar under 2024.

Danske Bank upprepar å sin sida sin köprekommendation för Balder med en bibehållen riktkurs om 75 kronor. Enligt banken har Balder varit en av de ledande aktörerna i sin bransch på att generera god avkastning genom att använda sitt kassaflöde och ökade fastighetsvärden.

"När tillgången på kapital blev utmanande och de finansiella kostnaderna steg, vände Balders fokus till att stärka sin balansräkning, men vi ser nu ljus i slutet av tunneln med fallande räntor och en förbättrad obligationsmarknad", skriver Danske Bank i sin analys där de uppger att de inte gjort några större estimatrevideringar efter rapporten.

Danske Bank har även nedgraderat Klarabo till behåll från köp efter dennes rapport på fredagen. Riktkurs 20 upprepas samtidigt.

"Resultatet motsvarade förväntningarna men aktien har presterat bra och är nu nära vår 12-månaders riktkurs, därför nedgraderar vi vår rekommendation till behåll från köp", skriver Danske Bank.

Kepler Cheuvreux har samtidigt upprepat sin köprekommendation för Logistea, som också rapporterade under fredagen, medan riktkursen höjts till 17 kronor (16).

"Vi behåller vår Köprekommendation och justerar vår prognos för att återspegla utfallet i Q1 och de senaste förvärven. De finansiella kostnaderna var högre, men med hänsyn till hedging ser vi inte så stor påverkan", skriver Kepler Cheuvreux i sitt morgonbrev.

Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt


Castellum - I dag

{point.key}

KlaraBo Sverige B - I dag

{point.key}

Logistea B - I dag

{point.key}

Fast. Balder B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -