BOLIDEN
ÅLANDSBANKEN SER ÅTERÖPPNINGEN AV TARA SOM POSITIV (Direkt)

2024-05-06 11:04

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ålandsbanken har justerat upp Bolidens vinstprognoser för 2024-2026 i och med återöppningen av Tara-gruvan på Irland. Under måndagen stiger gruvbolagets aktie.

Det var under fredagen som Boliden meddelade återöppnandet av Taragruvan på Irland, en gruva som varit i malpåse sedan juli 2023 på grund av en hög kostnadsnivå och låga zinkpriser.

Efter en överenskommelse mellan fackföreningar och lokal ledning väntas nu upptrappning av produktionen starta under fjärde kvartalet 2024, och full produktion förväntas från januari 2025.

"Taragruvan har en mineralreserv på cirka 14 miljoner ton, vilket innebär att den återstående livslängden är relativt kort. Återöppningen innebär dock att Boliden kan återuppta prospekteringen av Tara Deep, en fyndighet som potentiellt kan innehålla ytterligare 40 miljoner ton. Vi ser sammantaget återöppningen som positiv för bolaget", skriver Ålandsbanken i sitt morgonbrev.

Efter att ha justerat sina vinstprognoser för 2024-2026, med anledning av återöppningen, värderar Ålandsbanken Bolidenaktien till P/E 9,2x och Ev/ebit 7,9x för 2025.

"Vilket framstår som lågt i förhållande till aktuella metallpriser samt förutsättningar för en bättre operationell utveckling under de kommande åren till följd av högre metallhalter och expansionsprojekt inom smältverken. Vi har en oförändrat positiv syn på aktien", skriver Ålandsbanken vidare.

Även Kepler Cheuvreux har kommit med en uppdatering efter beskedet om Taragruvan där analyshuset upprepar köp med riktkurs 380 kronor.

Omkring klockan 10.40 på måndagen var Boliden upp 2,3 procent till cirka 263 kronor.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Boliden - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -