RÄNTOR/VALUTOR
USA-RÄNTOR NED EFTER FED, USD HÄMTAR SIG (Direkt)

2024-05-02 06:21

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna handlas på torsdagsmorgonen lägre än vid svensk stängning i tisdag efter att Federal Reserve på onsdagskvällen meddelade att styrräntorna lämnas oförändrade. Dollarn har hämtat sig efter en plötslig försvagning mot yenen under natten, efter vad som ses som en ny intervention från japanska myndigheter.

Fed lämnade som väntat målet för dagslåneräntan, Fed funds, oförändrat inom intervallet 5,25-5,50 procent, men noterade att inkommande indikatorer antyder att den ekonomiska aktiviteten har expanderat i en solid takt och att det de senaste månaderna har saknats ytterligare framsteg på vägen mot Feds inflationsmål på 2 procent

"Kommittén räknar inte med att det kommer att vara lämpligt att sänka målintervallet innan den har blivit mer övertygad om att inflationen rör sig uthålligt mot 2 procent", skrev FOMC i sitt uttalande.

Fed-chefen Jerome Powell sade vid sin presskonferens att Feds policy fortfarande är restriktiv och verkar dämpande på efterfrågan. Fed tror att policyn över tid kommer att vara tillräckligt restriktiv, och det är osannolikt att nästa policysteg kommer att bli en räntehöjning. För att en räntehöjning ska bli aktuellt måste det komma bevis på att policyn inte är tillräckligt restriktiv, och det är inget som kan ses nu.

Han tillade att om inflationen visar sig bli mer ihållande och arbetsmarknaden förblir stark så kan det bli lämpligt att avvakta med räntesänkningar.

Goldman Sachs USA-team skriver i ett kundbrev att mötet mestadels var händelsefattigt men "överlag duvaktigt".

"Medan kommittén lade till ett hökaktigt erkännande av 'bristen på ytterligare framsteg' vad gäller inflationen hittills i år till sitt uttalande, erbjöd ordförande Powell ett duvaktigt budskap på sin presskonferens", skriver de och tillägger att de har lämnat sin prognos oförändrad och fortsätter att räkna med två räntesänkningar i år, i juli och november.

De tyckte det mest noterbara var att Powells så kraftigt tryckte tillbaka möjligheten till räntehöjningar.

Deutsche Banks Brett Ryan noterar i sin kommentar att Powell slog tillbaka mot kalenderguidningen, tog bort hänvisningen till räntesänkningar i år och undvek signalen från mars månads 'dot plot'.

"Trots dessa hökaktiga förändringar indikerade han också att kommittén är mer fokuserad på att hålla räntorna stabila så länge som behövs, snarare än att återuppta räntehöjningar", skriver Ryan och tillägger att de håller fast vid sin prognos om en räntesänkning i december och att policyn mycket gradvis kommer att föras tillbaka till en neutral nivå på 3,75-4,00 procent under 2026.

USA-statistik på onsdagen visade att ADP:s rapport över privat sysselsättning ökade med 192.000 personer, över väntade 175.000, medan ISM:s industri-PMI däremot oväntat föll under 50-strecket, till 49,2 i april, från 50,3 i mars. Väntat var ett index på 50,0.

Antalet lediga jobb (JOLTS) sjönk samtidigt till 8,488 i mars, från reviderade 8,813 i februari. Här låg förväntningarna på 8,690. Även bygginvesteringarna var en besvikelse och sjönk med 0,2 procent i stället för att öka med väntade 0,3 procent.

Tidigt på torsdagsmorgonen är den amerikanska tvåårsräntan 4 punkter lägre på 4,95 procent och tioåringen 1 punkt lägre på 4,62 procent, jämfört med tidig svensk stängning på Valborgsmässoafton.

I eftermiddag väntar USA-data som Challengers varselstatistik, preliminär produktivitet för första kvartalet, veckosiffrorna över antalet nya arbetslösa, handelsbalans samt industriorder, båda för mars månad.

Asiatiska börser är blandade, men mestadels uppåt på torsdagen, japanska räntor pekar svagt uppåt och yenen handlas runt 155:9 mot dollarn. Tidigare under natten mot torsdagen, efter att Wall Street stängt, stärktes yenen hastigt med nästan 4 yen mot dollarn, men denna förstärkning gröptes snabbt ur. Marknadsaktörer såg rörelsen som en ny intervention från japanska myndigheter, enligt Reuters.

Kyle Rodda, senior finansmarknadsanalytiker på Capital.com i Melbourne, sade att Japans finansdepartement vill straffa spekulanter och skicka en varning mot att "korta" yenen.

Dollarn är fortsatt över 10 procent starkare mot yenen i år då marknaden räknar med senare räntesänkningar från Fed, medan Japan har signalerat att de vill gå långsamt fram med ytterligare räntehöjningar.

Protokollet från Bank of Japans möte den 19 mars (då de beslutade att lämna minusräntan och göra en rad andra ändringar då inflationsmålet nu är i sikte) visade att en ledamot noterade att påverkan från räntehöjningen sannolikt kommer att vara begränsad, medan flera ledamöter delade synen att långa räntor i stort sett bör bestämmas av marknaderna.

Vidare uppgav en ledamot att justeringen av centralbankens obligationsköp bör göras genom att mycket tid läggs på att undvika att skapa kraftiga svängningar på finansmarknaderna, medan några sade att BOJ vid någon tidpunkt i framtiden bör minska köpen av obligationer och sitt innehav.

Statistik på onsdagen visade vidare att Japans definitiva industri-PMI steg till 49,6 i april, från 48,2 i mars, men något under väntade 49,9.

Sydkoreas export ökade med 13,8 procent i april, ungefär i linje med förväntningarna, medan importen var lägre än väntat, +5,4 procent medan analytiker spått +6,2 procent.

På valutamarknaden handlas vidare euron stabilt runt 1:072 mot dollarn, medan kronan har stärkts med 5 öre mot dollarn och med 7 öre mot euron.

Torsdagens europeiska makroagenda är relativt tunn, med industri-PMI från Norge och tjeckiskt räntebesked som få punkter.

OECD släpper en ny konjunkturprognos och det gör även SEB. Här hemma väntar också Silf/Swedbanks industri-PMI för april och Mobility Swedens fordonsstatistik.

            torsdag kl 6.20 (tisdag kl 12.00)
           ===================================
USD/SEK    10:9120  (10:9590)  EUR/USD    1:0716  (1:0727)
EUR/SEK    11:6937  (11:7558)  USD/JPY    155:97  (156:93)
Jp obl 2      0,29     (0,27)  Jp obl 10    0,89    (0,87)
Ty obl 2      3,11     (3,05)  Ty obl 10    2,59    (2,55)
US obl 2      4,95     (4,99)  US obl 10    4,62    (4,63)

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -