Schroder ISF Frontier Markets Equity ökade 0,7 procent i mars - stark utveckling i Kenya och Kazakstan (Finwire)

2024-04-26 12:02

Fonden Schroder ISF Frontier Markets Equity steg 0,7 procent i mars, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 3,9 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 15,0 procent och är därmed bättre än index som har ökat 4,6 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarduon bestående av Rami Sidani och Tom Wilson.

Inledningsvis skriver förvaltarna att gränsmarknader utvecklades starkare än breda tillväxtmarknader under månaden.

Kenya och Kazakstan var återigen de marknader som utvecklas bäst under månaden. Även Peru och Colombia utvecklades starkt, främst tack vare ett stigande kopparpris. Peruanska marknaden gynnades också av en mer duvaktig penningpolitik.

Svagaste marknaden var Egypten på grund av en devalvering av valutan med cirka 35 procent.

Gällande fondens relativa utveckling bidrog den geografiska allokeringen till underavkastningen, i synnerhet övervikten mot Egypten men även undervikten mot Kenya samt överexponeringen mot Saudiarabien. Omvänt gav övervikten mot Kazakstan och undervikten mot Island positiva bidrag.

Enskilda innehav som bidrog positivt var bland annat övervikten i NLB och i Metropolitan Bank. Negativa bidrag kom istället från övervikterna i TMG och Halyk Savings Bank.

Vidare skriver förvaltarna att utsikterna för den globala ekonomin har förbättrats, med stöd från en fortsatt stark ekonomi i USA. Trots upprevideringar av tillväxten uppges inflationen fortsatt vara i en nedåtgående trend och en räntesänkning från Federal Reserve väntas fortfarande i juni, även om det finns en risk att den skjuts upp ytterligare.

De största innehaven i fonden vid månadsskiftet var Kaspi.KZ, Halyk Savings Bank och Nova Ljubljanska Banka med exponeringar om 7,7, 4,9 respektive 4,7 procent.

De största sektorerna i fondens portfölj vid månadsskiftet var finans, fastigheter och industri med exponeringar om 40,5, 18,8 respektive 11,0 procent.

Gällande fondens geografiska exponering var Vietnam, Kazakstan och Förenade Arabemiraten de största regionerna med exponeringar om 28,4, 13,6 respektive 11,3 procent.

Schroder ISF Frontier Markets Eq A SEK, % mars, 2024
Fond MM, förändring i procent 0,7
Index MM, förändring i procent 3,9
Fond i år, förändring i procent 15,0
Index i år, förändring i procent 4,6

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -