NORGES BANK
VÄNTAS LÄMNA RÄNTAN OFÖRÄNDRAD 3/5 – TDN-ENKÄT (Direkt)

2024-04-26 14:37

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Norges Bank väntas lämna sin styrränta oförändrad på 4,5 procent den 3 maj.

Den bedömningen gör samtliga nio bedömare i TDN Direkts enkät.

I mars höll Norges Bank styrräntan oförändrad, och upprepade att räntan troligen skulle kunna börja sänkas gradvis i höst, där september pekades ut som det mest troliga startdatumet av centralbankschef Ida Wolden Bache.

De noterade att räntan kanske behöver vara högre om kostnadstrycket förblir förhöjt eller kronan visar sig vara svagare än väntat, medan räntan kan sänkas tidigare om det blir en mer uttalad inbromsning i ekonomin eller inflationen sjunker snabbare.

Räntebanan indikerade 20 punkters sänkning i september och ytterligare 5 punkter i december, det vill säga en styrränta på 4,25 procent vid årsskiftet.

SEB tror inte att Norges Bank har någon brådska att sänka räntan.

"Även om inflationen har fallit snabbare än väntat, så kommer Norges Bank att väga förbättrade inflationsutsikter mot riskerna för framtida inflationstryck från högre löneökningar och en svag norsk krona", skriver SEB, som ser en första sänkning i september, följt av en i december.

Swedbank väntar sig ett ganska neutralt uttalande i linje med det som var i mars, och upprepa att räntan troligen kommer ligga kvar runt nuvarande nivå ett tag. Men riskerna har ökat mot att senarelägga en räntesänkning, eller kanske till och med tvingas höja räntan igen, även om ribban ligger högt för det.

Under pressträffen väntas Bache troligen få frågor om timingen för räntesänkningen, och om september fortfarande finns på bordet.

"Troligen inte, men chefen kommer sannolikt peka mot juni och en uppdaterad räntebana och ekonomiska prognoser. Den reaktionen i sig kommer vara tillräckligt för att inse att en septembersänkning inte längre är huvudscenariot", skriver de.

Norges Bank offentliggör räntebeslutet fredagen den 3 maj klockan 10.00. Ingen räntebanan publiceras denna gång.

Bild: Norges Banks räntebana i mars

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -