Dometic Group
Dometics vd tror bolaget når skuldsättningsmål under 2024 (Finwire)

2024-04-19 09:51

Fritidsproduktsbolaget Dometics vd Juan Vargues tror bolaget når sitt finansiella mål om en nettoskuld i förhållande till ebitda på omkring 2,5x under 2024.

“Om vi tittar på förra året tog vi ned vår skuldsättning med 0,5 enheter. Vi är väldigt övertygade om att vi kommer att vara nere på våra finansiella mål under årets gång”, säger Vargues till Finwire efter rapportsläppet.

Vid slutet av kvartalet låg företagets nettoskuld i förhållande till ebitda på 3,0x (3,2x). Vid årsslutet 2023 låg det på 2,7x och bakom uppgången ligger förutom normala säsongsvariationer även en försvagad svensk krona.

Dometic lade under morgonen fram sina siffror för årets första kvartal. Både omsättningen och det justerade ebita-resultatet kom in något under förväntan och uppgick till 6 527 miljoner kronor (7 289) respektive 769 miljoner kronor (847).

Väntat enligt Modular Finances estimat var 6 666 miljoner kronor i intäkter och 791 miljoner kronor i justerat ebita.

Den organiska tillväxten låg på -12 procent, vilket enligt Dometic-chefen berodde på svaga marknader.

“Det som överraskade oss var att Service & Aftermarket - som vi hade förväntat skulle fortsätta förbättras - blev lite sämre än vad vi såg i Q4:an”, säger Vargues och syftar på fjärde kvartalet 2023.

Till Finwire beskrivs marknadsläget som utmanande. Vargues upprepade budskapet från fjärde kvartalet om att bolaget tror på ett bättre andra halvår 2024.

Framöver tror Vargues att återhämtningen inom försäljningskanalerna Service & Aftermarket samt Distribution kommer att fortsätta. Inom OEM-kanalen väntas en svag efterfrågan på kort sikt men att en förbättring sker mot slutet av året.

Rapporten har fått ett surt mottagande på börsen och aktien är efter runt 40 minuters handel ned 6,5 procent till 80 kronor.

Joel Andersson
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

Dometic Group - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -