NORDEN
NEDÅT, XXL SJUNKER PÅ RAPPORT, VINX 30 -1,3% (Direkt)

2018-04-25 17:42

STOCKHOLM (Direkt) De nordiska börserna sjönk i onsdagshandeln. Samlingsindexet Vinx 30 backade 1,3 procent till nivån 916.

Oslobörsens OBX-index sjönk 1,3 procent.

Sportkedjan XXL:s rapport för det första kvartalet 2018 kom in under förväntan på flera poster. Bland annat rapporterades ett ebitda-resultat på 51 miljoner norska kronor, väntat här var 113 miljoner norska kronor.

Analytiker på Sparebank menar att förväntningarna varit för höga.

"Vi har länge menat att förväntningarna på marginaler och tillväxt varit för höga. XXL är en mycket bra butik, och de levererar bra i Norge, men aktiemarknaden och analytiker har tagit det lite för långt. Det är speciellt i Sverige och Finland som förväntningarna är för höga", heter det. Aktien var ned 14,6 procent.

I Helsingfors försvagades OMXH25-indexet 0,2 procent.

Verkstadskoncernen Metsos rapport visade en försäljning för det första kvartalet som var 2,9 procent högre än analytikernas förväntningar. Aktien slutade i toppen av indexet och steg 7,3 procent.

Sämre gick det för verkstadsbolaget Outotec som sjönk 9,6 procent efter att ha rapporterat ett lägre resultat än väntat för det första kvartalet. Vidare, meddelade bolaget att ytterligare omstruktureringar planeras.

Köpenhamnbörsens OMXC25-index retirerade 1,2 procent.

Enzymtillverkaren Novozymes rapporterade en organisk tillväxt på 2 procent för det första kvartalet, vilket endast var hälften av vad som förväntades.

"Omsättningen är nedslående, och det finns ingen tillväxt. Å andra sidan kan de spara kostnader och skapa en viss tillväxt i resultatet, men det är trots allt omsättningen som bolaget ska leva på i det långa loppet", sade analytiker på Sydbank. Aktien sjönk 3,8 procent.

Sofia Sörensen +46 8 51917911

Nyhetsbyrån Direkt


Novonesis (Novozymes) B - I dag

{point.key}

Metso Oyj - I dag

{point.key}

XXL - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -