EU-TOPPMÖTE
TUSK MISSNÖJD MED UK-BUD OM MEDBORGARES RÄTT (Direkt)

2017-06-23 16:56

BRYSSEL (Direkt) Det brittiska budet om medborgares rättigheter fick ett svalt mottagande av EU-toppmötets ordförande Donald Tusl.

"Mitt första intryck av det brittiska erbjudandet ligger under våra förväntningar och försämrear till och med dläget för EU-medborgare i Storbritannien", sade han på midsommarafton vid en presskonferens efter EU-toppmötets andra dag.

Kvällen före presenterade den brittiska premiärministern Theresa May ett förslag om att EU-medborgare som har bott i Storbritannien i fem år får rätt till permanent uppehållstillstånd. De ska då få samma rättigheter som brittiska medborgare, sade hon.

Donald Tusk sade att förslaget måste analyserras noga, mening för mening, och jämföras med EU:s förslag. Det fullständiga förslaget ska presenteras på måndag i brittiska parlamentet.

Statsminister Stefan Löfven välkomnade vid sin presskonferens att det brittiska förslaget nu har kommit så att förhandlingarna kan börja. Ett förslag från EU27 har redan funnits en lång tid.

Men han påpekade att det finns många komplicerade situationer som måste redas ut, som när en EU-medborgare är gift med en medborgare från ett tredje land.

Kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker avböjde att kommentera det brittiska förslaget. Förhandlingarna sköts av chefsförhandlaren Michel Barnier, sade han.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56
http://twitter.com/Direktbryssel
Nyhetsbyrån Direkt

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -