EU-TOPPMÖTE
FRIHANDELSVÄNNER STOPPAR INVESTERINGSKONTROLL (Direkt)

2017-06-23 18:08

BRYSSEL (Direkt) Frihandelsvänner bland EU-länderna slog tillbaka en protektionistisk framstöt vid EU-toppmötet på midsommarafton om att kommissionen ska granska strategiska utländska investeringar.

Men samtidigt drev protektionisterna igenom att EU:s öppenhet för handel ska kräva mer ömsesidighet - att handelspartnern också öppnar sig för offentlig upphandling och investeringar.

Udden för krav på reciprocitet kan riktas såväl mot Kina som mot USA.

"För till exempel USA kan vi erbjuda tillgång till vår offentliga upphandling om det finns ömsesidigthet. Men om vi inte har fullt tillträde så måste vi besvara detta", sade tyska förbundskanslern Angela Merkel vid en presskonferens efter mötet.

Hon besvarade en fråga om EU bör införa en "Buy European"-lagstiftning liknande USA:s "Buy American", som Frankrikes president Emmanuel Macron har föreslagit.

EU har också länge klagat på stora hinder för europeiska företag att investera i Kina. Däremot har kinesiska företag kunnat göra stsora investeringar i EU.

Även frihandelsvänliga Sverige talade om behovet av ömsesidighet.

"Vi får inte vara naiva. Vi måste se till att den globala handeln är rättvis. En fråga är ju reciprocitet för upphandling där vi öppnar upp, medans andra ländner inte är öppna för våra företag", sade statsminister Stefan Löfven.

Han och många andra EU-ledare underströk att det måste finnas en balans mellan fri handel och rättvis handel.

Så gjorde även Emmanuel Macron. Trots sina protektionistiska förslag förespråkade han också vikten av öppna marknader och handel. Han tog avstånd från "vissa stora länders" ifrågasättande av detta, och avsåg då USA under president Donald Trump.

Men Frankrike, Tyskland och andra mer protektionistiska länder fick backa i sitt försök att be kommissionen granska utländska investeringar i känsliga sektorer. (Det skulle kunna röra sig om företagsköp av statliga kinesiska företag.)

EU-toppmötet gav nu kommissionen bara i uppdrag att lägga ett förslag om att "analysera investeringar" från tredje land.

Under den långa debatten på toppmötet bildade nordliga frihandelsvänner allians med små sydliga länder för att slå tillbaka förslaget om en granskning på EU-nivå.

Sydliga länder som Portugal, Grekland och Malta sade att de är i stort behov av utländska investeringar, även om de kommer från Kina. Bland de nordliga länderna fanns Sverige, Danmark, Nederländerna och Storbritannien.

Men även Stefan Löfven ansåg att det kan finnas fog för EU-undersökningar av utländska uppköp i strategiska sektorer som försvarsindustrin och infrastruktur.

"Vår grund är öppenhet. Men vi kan inte bortse från att det kan finnas ett behov. Låt oss då se efter hur behovet ser ut", sade han.

I sin strävan att balansera frihandedlsvänner och protektionister betonade toppmötet att EU måste respektera de enskilda EU-ländernas bestämmanderätt i dessa frågor.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56
http://twitter.com/Direktbryssel
Nyhetsbyrån Direkt

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -