Tänk på det här du väljer fonder

ANNONS Hur gör du när du väljer fonder? Det finns mycket att ta hänsyn till, men när du ska välja vem som förvaltar dem finns tre enkla saker att tänka på. Per Wiklund på AMF delar sina tumregler.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Läs fondernas faktablad och informationsbroschyr för mer information.

Det är lätt att känna sig överväldigad av det stora utbudet när man ska välja fonder. Historisk avkastning, risknivå, värderingar inom hållbarhet och betyg från bedömare är tänkta att hjälpa till men kan också bidra till att förvirra.

Ett sätt att göra det enklare är att begränsa urvalet och välja fonder från en fondförvaltare du tycker är bra, säger Per Wiklund.

Tre tumregler en bra fondförvaltare ska uppfylla:

·       Ha en tydlig investeringsfilosofi

·       Ha ett kunnigt och erfaret team med förvaltare

·       Hålla låga avgifter

Varför är det bra med en tydlig investeringsfilosofi?

- Grunden för hur fondförvaltarna jobbar ligger i investeringsfilosofin. Även om alla har som mål att skapa avkastning så påverkar investeringsfilosofin vilka val man gör längs vägen. Förvaltningen kan till exempel vara mer eller mindre långsiktig, och mer eller mindre aktiv. AMFs förvaltning är aktiv, långsiktig och ansvarstagande. Därför passar våra fonder för ett långsiktigt sparande, säger Per Wiklund.

Här är AMF:s fonder

Vad är förvaltarteamets roll?

Professionell förvaltning är en lagsport där flera viktiga funktioner behöver vara mycket väl fungerande. Kunniga och erfarna förvaltare har goda förutsättningar att förvalta kapital och skapa överavkastning. Hos AMF arbetar ett sammansvetsat förvaltarteam aktivt med intern analys av företag, marknadsläge, risk, likviditet, ägar- och hållbarhetsfrågor, där alla delar är viktiga för att skapa värde till andelsägarna, säger Per Wiklund.

Kan man få hög avkastning med låga avgifter?

- Aktiv förvaltning kan vara billig men är tyvärr ofta dyr. Sparar du långsiktigt kan höga avgifter över tid minska ditt kapital avsevärt, oavsett om en fond går bra eller dåligt. Alla AMFs fonder har låga avgifter och är aktivt förvaltade. Och det märks i våra resultat, 10 av 14 fonder har slagit sina index* sedan de startade och fått ett flertal priser. Nu senast AMF Räntefond Lång som nyligen fick pris som årets räntefond av Morningstar, avslutar Per Wiklund.

Fonder för alla

AMF har ett tiotal fonder för eget fondsparande, premiepension och tjänstepension. Fonderna är aktivt förvaltade, anpassade för långsiktigt sparande och har låga avgifter. Alla fonder förvaltas av AMF Fonder AB. Läs mer på amf.se

*Räknat från respektive fonds start till och med [20240331]. Jämförelsen har gjorts mot fondens vid var tid gällande index.

** Morningstar Awards for Investing Excellence 2024, Best SEK Bond Fund

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -