RVRC: Nytt marginalmål kyler aktien

Rapportkommentar Friluftsklädesbolaget RVRC sänker marginalambitionerna när bolaget nu lanserar nya finansiella mål. Samtidigt fortsätter man att trampa på tillväxtgasen, vilket på sikt kan ge bra betalt.

Det närmade sig målsnöret för den tidigare uppsättningen finansiella mål hos Revolution Race, eller RVRC Holding som det noterade bolaget heter, så det var ingen större skräll att nya riktlinjer skulle kunna presenteras i samband med tisdagens rapport. Målen släpptes dock redan igår kväll efter börsens stängning, avser de kommande tre räkenskapsåren och lyder som följer:

-En uthållig och lönsam tillväxt med ett årligt tillväxtmål om 20 procent.

-En årlig justerad ebit-marginal om 20 procent.

-Utdelning av 40-60 procent av årets resultat.

Medan utdelningsmålet är oförändrat så ersätter det procentuella tillväxtmålet en tidigare ambition om att nå 2 miljarder kronor i omsättning det här räkenskapsåret, en siffra som RVRC är nära men inte riktigt framme vid med ett kvartal kvar av det brutna året (juli-juni).

Marginalmålet däremot är en rejäl sänkning från tidigare nivå på ”minst 25 procent”. Även 20 procents rörelsemarginal i den här hårt konkurrensutsatta sektorn är förstås en riktigt hög och imponerande nivå, inte minst för ett bolag som trampar på tillväxtgasen på flera nya marknader samtidigt.

Det visar på styrkan i affärsmodellen där man enbart säljer sina produkter direkt till konsumenten online. Men en sänkning är ändå en sänkning. Och med tanke på att RVRC redan ligger en bit över 20 procent är det en smula förvånande och defensivt även om ökade marknadsföringskostnader är en naturlig del i en offensiv expansion.

Själva kvartalsrapporten i sig visade annars på fortsatt bra fart i en ganska svag konsumtionsmarknad. Försäljningen ökade med 16 procent under kvartalet och samtliga regioner är i tillväxt. Den största regionen DACH (Tyskland, Österrike och Schweiz) utgör numera 58 procent av RVRC:s omsättning och ökade med 18 procent, Övriga Världen växte med 20 procent medan mer mogna Norden växte med 5 procent.

Utöver den geografiska expansionen har relativt unga RVRC, som nyligen firade 10 år, också breddat sig med sortiment inom exempelvis alpint och de nya satsningarna uppges gå bra. Man bjuder också på en uppdatering kring inledningen på fjärde kvartalet som har inletts med en försäljningstillväxt i linje med utfallet under tredje kvartalet.

Vad gäller lönsamheten så var rörelsemarginalen under kvartalet stabil på 21 procent, och vinsten har därmed hängt med försäljningen upp och ökat med 16 procent.

Sammantaget är det en solid rapport som understryker att kunderna gillar RVRC och att tillväxtstoryn är intakt med en lönsamhet på branschledande nivåer, men det var å andra sidan vad som förväntades och krävdes med tanke på aktiens starka utveckling det senaste året. För tittar på man på analytikernas snittprognoser i tabellen nedan så är det tydligt att de har tagit intryck av det gamla 25-procentsmålet, som nu skrotas.

 

  22/23A 23/24E 24/25E 25/26E
Omsättning, Mkr 1560 1861 2205 2619
Ebit just. Mkr 322 414 530 648
Rörelsemarginal  20,6% 22,2% 24,0% 24,7%
Vinst/aktie, sek 2,2 2,9 3,7 4,5
Utdelning/aktie, sek 0,9 1,3 1,5 2,3
Källa: S&P Global        

 

Värderingsmässigt så handlas RVRC nu till ett p/e-tal på 15 nästa år och 12 året därpå om prognoserna inför rapporten skulle stå sig vilket är attraktivt givet tillväxten och den starka balansräkningen med en nettokassa på 272 Mkr. Men nyckelfrågan är förstås om man ska hårdtolka det nya målet om 20 procents marginal, vilket i så fall bör innebära sänkta konsensusprognoser för rörelsevinsten i häradet 15-20 procent och en värdering som i själva verket är ett par hack högre.

Aktiemarknadens reaktion, där kursen inledde tisdagen med ett fall på omkring 10 procent, är i ljuset av risken för tydligt dämpade marginalförväntningar helt förståelig.

För aktiens del finns dessutom en annan våt filt att ta hänsyn till i form av de insiderförsäljningar som riskerar att komma framöver. Dels från den största ägaren Altor som äger knappt 27 procent och dels från grundarparet Nyrensten som äger 20 procent.

En stor försäljning i ett block, en så kallad placing, skulle trycka ned kursen tillfälligt och det kan komma att ske när storägarnas inlåsning har släppts, vilket är i samband med dagens kvartalsrapport för Altor och den 31 maj för Nyrenstenarna.

Samtidigt behöver man som långsiktig ägare inte vara överdrivet brydd om detta så länge den underliggande verksamheten fortsätter att gå bra. Det visade om inte annat utvecklingen efter förra placingen i början av februari. Då sålde båda ägarna aktier för 55 kronor vilket innebar en rabatt på 8 procent och kursen föll lika mycket dagen därpå, men hade redan efter fyra handelsdagar hämtat igen hela fallet.

Vår syn på RVRC är att vi ser fortsatt bra tillväxtpotential under lång tid då konceptet tycks bita både på hemmaplan och på nya marknader och dessutom verkar breddningen till nya produktkategorier gå bra. Vi räknar dock med att det kommer att ta lite tid för marknaden att smälta den nya marginalguidningen och i kombination med risken för insynsförsäljningar så bör man vara inställd på en svajig period.

Är man rädd för svaj så är det mer avvakta- än köpläge de närmaste veckorna och kanske månaderna, men när dammet har lagt sig så tror vi att aktien återhämtar sig och kan börja klättra igen med stöd i den långsiktiga tillväxtstoryn. Vi behåller vårt köpråd från i höstas.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
RVRC Holding Köp 56,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -