Börsen idag: Öppning nedåt väntas

Morgonrapport USA-börserna handlades nästan oförändrat igår och Asien inleder veckans andra handelsdag med att handlas blandat under morgonen. Ledande terminer indikerar en öppning nedåt för OMXS30.

De amerikanska börserna avlutade veckans första handelsdag nära nollstrecket. Investerarna agerade försiktigt under måndagen och inväntar onsdagens inflationsstatistik. Under gårdagen kom data som visade att de amerikanska hushållens inflationsförväntningar på ett års sikt förblev oförändrade på 3,0 procent i mars, jämfört med föregående månad. S&P 500 minskade med 0,2 procent och både Nasdaq Composite samt Dow Jones industriindex handlades oförändrat.

Råvarorna handlades blandat i måndags. Oljepriset backade efter att ha handlats starkt uppåt föregående vecka. USA:s oljeproducenter har börjat sakta ner med oljeborrningarna på grund av högre kostnader. Om företaget ska profitera på en ny oljeborrning behöver oljepriset ligga runt 65 dollar per fat, vilket är 4 dollar högre än förra året. Gaspriserna i USA handlades också till årslägsta nivåer vilket skadar flera oljeproducenter i USA. WTI-oljan sjönk med 0,4 dollar till ett pris på 86,6 dollar per fat. Brentoljan tappade 0,6 dollar till ett pris på 90,5 dollar per fat.

Bland basmetallerna noterades enbart uppgångar igår. Tenn steg mest och klättrade med 4,0 procent. Zink adderade 1,8 procent samtidigt som koppar stärktes med 1,0 procent. Både aluminium och bly avancerade 0,4 procent var. Nickel lyfte med 0,2 procent. Guldpriset handlades upp 11,5 dollar till ett pris på 2 341,1 dollar per uns.

Hos de enskilda bolagen på de amerikanska börserna var det elbilstillverkaren Tesla som var gårdagens vinnare. Aktien ökade med 4,9 procent efter att ha fallit under fredagen då uppgifter hade publicerats om att bolaget slopat planerna på att göra en lågkostnadsbil. Bolagets vd, Elon Musk, skrev dock i måndags i ett inlägg på plattformen X att bolaget inte lagt ned planera. Han berättade även att de tänker presentera företagets robottaxi den 8:de augusti. Flygplanstillverkaren Boeing minskade med 0,9 procent då ytterligare ett av bolagets plan drabbats av problem. Det var under en flygning som en motorkåda fallit av och träffat en vinge.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan klättrade 2 punkter till 4,42 procent.

De asiatiska börserna inleder tisdagsmorgonen åt olika håll. Japan stiger efter att konsumentförtroendet i landet landade på 39,5 i mars, vilket var väntat. Klockan 07:30 noteras japanska Nikkei 225 upp 0,9 procent, Hang Seng handlas 0,6 procent högre och Shanghai kompositindex är ner 0,3 procent.

På hemmaplan har det kommit in nya riktkurser under morgonen. Citigroup sänker riktkursen för Nibe till 66 kronor (71) och upprepar köp. Carnegie höjer riktkursen för Alfa Laval till 450 kronor (415) och upprepar köp. DNB höjer riktkursen för SEB till 190 kronor (171) och upprepar köp.

Det är en lugn dag på makrofronten. Dagen inleds klockan 10:00 med att Taiwan släpper konsumentprisindex. Vid 13:00 släpper Sydafrika industriproduktionssiffror. En timme senare presenterar Mexiko sitt konsumentprisindex. Dagen avslutas 22:30 med att API gör sin veckovisa invertering av oljelagerna i USA.

 

placera.se i samarbete med:

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -