Börsen på minus, SBB bland förlorarna

Börsen Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 handlades nedåt under onsdagsmorgonen. SBB tyngdes i botten av ett besked från S&P om att kreditbetyget utvärderas med risk för ytterligare en sänkning. Alla blickar vänds senare under dagen mot Washington och den amerikanska centralbanken Federal Reserves räntebesked.

Fed väntas lämna styrräntan oförändrad, men fokus riktas mot ränteprognoser och hur många sänkningar som är att vänta under 2024. Oro i marknaden rörande att retoriken ska bli mer hökaktig har gjort sig påmind efter ett antal illavarslande signaler i den inflationsdata som offentliggjorts de senaste veckorna.

Här hemma var OMXS30 klockan 10.00 ned 0,5 procent till nivån 2.502. Aktier till ett värde av 2,2 miljarder kronor var då omsatta på börsen i sin helhet.

Banken SEB:s aktie, som handlades utan rätt till utdelning, fanns i falsk botten 8 procent ned. Borträknat utdelning om totalt 11:50 var dock den reala nedgången på 12:25 kronor betydligt blygsammare.

Fastighetsbolaget SBB:s negativa kursrörelse om 6 procent var således det största egentliga tappet bland OMXS30-bolagen. Kreditutvärderaren S&P uppger att de placerar fastighetsbolaget SBB:s kreditbetyg, CCC+, under utvärdering med risk för en ny sänkning.

Beskedet härleds till att SBB på måndagen offentliggjorde ett frivilligt återköpserbjudande av vissa hybridinstrument och icke-säkerställda obligationer för upp till 250 miljoner euro. Beroende på utfallet av återköpserbjudandet kan vissa trancheåterköp betraktas som finansiellt ansträngda, och därför liktydiga med en default, skriver S&P.

Uppåt drog i stället skogsbolaget SCA, som vände uppåt med sektorkollegor som Billerud och Stora Enso redan på tisdagen sedan den amerikanska sektorkollegan International Paper satt fart och rusat 11 procent. SCA var upp med 0,8 procent till toppen av storbolagsindex. Klädkedjan H&M och kraft- och automationsbolaget ABB var några andra vinnare, 0,4 procent upp vardera.

Vid sidan av SBB noterades fortsatt kreditbetygsrelaterad turbulens också i kredithanteringsbolaget Intrum under morgonen. Ytterligare sänkningar av betyg hos kreditvärderarna Fitch och Moody's kunde konstateras.

Sänkningarna reflekterar Intrums utmaningar med återfinansiering och de besked som getts rörande rådgivare som tagits in för att utreda finansieringsalternativ och omstrukturera skulder för att få till en mer hållbar långsiktig kapitalstruktur. S&P sänkte Intrums betyg på måndagskvällen och aktien var ned med 21 procent vid tisdagens stängning och senaste veckan har börsvärdet halverats. På onsdagen handlades kursen initialt volatilt på båda sidor om nollstrecket, men vid klockan 10.00 var aktien upp med runt 7 procent.

Ett par delårsrapporter fanns att notera i nyhetsflödet. Fjällturismbolaget Skistar släppte delår för andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2023/2024. Rörelseresultatet ökade till 1.072 miljoner kronor (932) och rörelsemarginalen stärktes till 42 procent (39). Nettoomsättningen steg till 2.531 miljoner kronor (2.350). Aktien steg initialt runt 4 procent, men tacklade av och hittades runt nollan.

I analysflödet har Citi höjt riktkursen på låsbolaget Assa Abloy till 265 kronor från 255 kronor. Rekommendationen sälj upprepas dock. Aktien handlades kring nollan för 305:60 kronor.

E-handelsbolaget Cdon tas upp till bevakning av Jefferies, med rekommendationen köp och riktkursen 195 kronor. Aktien bytte ägare till 171:20 kronor, knappt 4 procent upp.

Cybersäkerhetsbolaget Yubico har i sin tur tagits upp till bevakning hos DNB Markets. Rekommendationen blir köp och riktkursen 275 kronor. Aktien var upp 3,4 procent till 177:80 kronor.

UBS har sänkt sin rekommendation på Skanska till sälj från neutral och samtidigt höjt riktkursen till 180 kronor från 152 kronor. Skanskas aktie föll 3,6 procent till cirka 188 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -