Populär småbolagsfond med låg prislapp

Fondanalys Å ena sidan en aktivt förvaltad småbolagsfond med en ovanligt låg avgift – å andra sidan en avkastning under index sedan räntan bottnade ur i slutet av 2021. Frågan är om spararfavoriten AMF Aktiefond Småbolag hör hemma i fondportföljen.

En fonds historik är förstås viktig, men långt ifrån tillräcklig, för att bilda sig en uppfattning om hur fonden kommer att prestera framöver. En fond kan ha gått bra under olika tidsperioder och olika bra utifrån olika börssentiment.

AMF Aktiefond Småbolag gick från att vara i topp till att vara bland de sämre i fondkategorin de senaste två åren. Nu är frågan om den senaste tidens innehavsändringar och faktumet att vi verkar nått en räntetopp gjort AMF Aktiefond Småbolag köpvärd.

Fonden förvaltas av Angelica Hanson och Sophie Larsén. Den förstnämnda har förvaltat fonden sedan 2006 medan Larsén haft förvaltarrollen sedan i våras.

Angelica Hansson och Sophie Larsén

AMF Aktiefond Småbolag investerar i mindre och medelstora, huvudsakligen svenska, bolag. Upp till 25 procent kan investeras i övriga Norden. I dagsläget har fonden bara svenska aktier.

Förvaltarna letar efter lönsamma bolag med stabil tillväxt och starka balansräkningar samt bra ledning.

2022 sjönk fonden med nära 38 procent. Samtliga tre år före dess var avkastningen över 40-procentstrecket.

Avkastningshistorik

I år -3%
1 år 1%
3 år -6%
5 år 86%

 

Ett av de största innehaven var tidigare Sinch som länge hade en mycket snabb och skarp uppgång och som sedan sjönk brant från hösten 2021. Även Nibe var ett stort innehav som ju även den gick väldigt starkt för att sedan närapå halveras.

Fonden har två stjärnor i Morningstar. Bland de största innehaven inför förra året hittas flera hårt blankade aktier, såsom Avanza, Beijer Ref och Hexatronic.

Den främsta anledningen till att fonden underpresterat index första halvan av 2023 är ett stort innehav i en av börsen stora sänken, Hexatronic, men fonden presterade även under index ifjol, när samma aktie steg över 40 procent. Då var i stället Avanza sänke i portföljen.

Fonden förvaltar över 18 miljarder i kapital, en storlek som möjligen kan vara utmanande för en småbolagsfond, men på intet sätt sticker ut jämfört med andra småbolagsfonder. Tidigare var den störst, vilket förstås kan ha legat förvaltarna i fatet, inte minst under 2022.

Fondens största innehav

Trelleborg 4,2%
Sagax 3,9%
Beijer Ref 3,6%
Sweco 3,6%
Balder 3,3%
HMS Networks 3,0%
Sectra 2,9%
Avanza 2,9%
Castellum 2,8%
Addtech 2,8%

 

En av de största fördelarna med AMF Aktiefond Småbolag är den låga avgiften. Därför är det rimligt att jämföra en motsvarande indexfond. Avgiften är densamma och båda har ungefär samma vikt i branscherna industri, sjukvård och fastigheter. Största skillnaden här är att AMF Småbolag har mer teknik och mindre råvaror.

Fördelen gentemot indexförvaltning är också att det åtminstone borde vara större chans att undkomma de värsta sänkena.

När det gäller aktiv förvaltning är det lätt att förvaltarna får överdrivet med ros när de avviker från index och det går bra, men också överdrivet mycket ris när det går åt andra hållet.

Enligt förvaltarna har det inte skett någon skillnad i investeringsfilosofin, men att det självklart är en pågående process där man kontinuerligt utvärderar de investeringar man gjort.  

I och med de senaste tidens innehavsförändringar tolkar Placera det som att fonden blivit mer lik andra småbolagsfonder. Det talar möjligen för att fonden inte kommer att ligga i topp framöver som man gjorde tidigare. Men avgiften är så pass låg att den ändå platsar som ett basval för den som vill ha småbolag och medelstora bolag i sin fondportfölj.

Tre frågor till Sophie Larsén, förvaltare av AMF Aktiefond Småbolag

Vad är er investeringsfilosofi?

”Vi letar främst efter välskötta bolag som har en stabil lönsam tillväxt till en rimlig värdering. Bolagen ska gärna ha en stabil marknadsposition, en stark balansräkning och en bra styrelse och ledning. Hållbarhet är givetvis också en viktig faktor.”

Har ni gjort några ändringar investeringsfilosofin på senare tid?

”Den är densamma, sedan kan man alltid förfina sin investeringsprocess och jobba med sina processer för att hitta ännu bättre bolag och ännu bättre case. Men det som gäller är att det ska vara välskötta bolag till en rimlig värdering. Det låter ganska brett, men det blir ändå en del bolag som inte kvalificerar sig.”

Hur hanterar ni kassan och hur aktiva är ni med att öka och minska i innehav?

"Det kan jag tyvärr inte kommunicera.”

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXSpotify och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -