Valutaoron skapar nya stora flöden på fondmarknaden

Fondkommentar Samtidigt som den amerikanska 10-åringen handlas på nivåer vi inte sett på över sju år, har stora rörelser satt igång på världens finansmarknad. Frågan är om det bara är början med utflöden från tillväxtmarknaderna och hur man kan tänka?

Stigande amerikanska räntor tillsammans med en starkare amerikansk dollar och förväntningar om fortsatta räntehöjningar från den amerikanska centralbanken, har gjort att tidigare stora nettoinflöden till både ränteprodukter och aktieprodukter på tillväxtmarknaderna nu mattas av. Och i flera fall har det resulterat i nettoutflöden.

Den senaste månadens turbulens och stora valutarörelser i flera tillväxtmarknadsvalutor börjar nu skörda sina offer. Mest påtagligt har det varit för tillväxtmarknadsländerna Argentina, Turkiet och Indonesien. Här har investerarna tagit ner risken och sålt av.

Det har resulterat i stora nettoutflöden som påverkat såväl valutakursen, räntor och de lokala börserna. När jag sammanställde senaste månadens vinnare och förlorarfonder var det extra tydligt. Då dominerades förlorarlistan av just de länderna och turkietfonder var mest drabbade.

De länderna framstår som de mest sårbara. De har utnyttjat möjligheten till billig dollarfinansiering under flera år och blivit för skuldsatta. Det gäller både för landets obligationsupplåning som ländernas börsnoterade företag.

Enligt statistik från Bank for International Settlements (BIS) har de totala skulder till icke finansiella bolag på tillväxtmarknaderna stigit från 13 000 miljarder kronor till 32 000 miljarder kronor de tio senaste åren. Det är inte så svårt att förstå att nu när dollarn stärks och amerikanska räntor stiger, så ökar oron hos de globala investerarna. Vill du läsa mer om problemställningen kring tillväxtmarknadsländerna så hänvisar jag till Pekka Kääntäs artikel.

Den senaste månadsstatistiken från april månad från Blackrock-Ishares, världen största leverantör av börshandlade fonder, visade på ökade nettoutflöden för tillväxtmarknadsobligationer. Det var andra månaden på rad med nettoutflöden.

Det har tidigare varit ett av finansmarknadens snabbast växande tillgångsslag de senaste åren. Företagen på tillväxtmarknaderna har dragit fördel av billigt kapital i dollar som man lätt sålt till utländska investerare som bland annat paketerat dem i olika tillväxtmarknadsobligationsfonder.

Trenden förstärkt även av den senaste statistiken från den amerikanska investmentbanken Bofa/Merrill Lynch. Bland deras kunder är trenden tydlig, tillväxtmarknadsobligationer säljs av i allt större grad för den fjärde veckan på rad. Kapitalflödet går till säkrare obligationer.

Trenden med nettoutflöden bekräftas av Bloomberg Barclays Emerging Markets USD Index, som är det mest använda indexet för att se förändringen på underliggande obligationer på tillväxtmarknaden. Indexet handlas nu på 5,6 procent, vid årsskiftet var det på 4,5 procent. Det indikerar att underliggande obligationer sjunkit i pris.

Däremot har de stora nettoutflödena inte nått de breda tillväxtmarknadsaktiefonderna. I april-rapporten från Blackrock-Ishares var det fortsatt stora nettoinflöden dit. Men den senaste veckan har något markant hänt. I senaste Bofa/Merrill Lynch-rapporten har inflödet sjunkit betydligt den senaste veckan. I en kommentar tror de att en fortsatt amerikansk ränteuppgång kan sprida sig och skapa utflöden från bredare tillväxtmarknadsaktieindex.

Men det är alltså långt ifrån stora breda nettoutflöden bland tillväxtmarknadsaktierna vi har sett. Nettoutflöden har i huvudsak varit länderspecifika och isolerat till börserna i Argentina, Mexico, Brasilien och Turkiet. Trots att flera av de börserna tillsammans med valutaförsvagning gjort att länderspecifika fonder har backat med flera procent, har breda tillväxtmarknadsfonder klarat den senaste månaden bra.

Det som talar för att det kanske inte sprider sig till bred tillväxtmarknadsfonder är att stora delar av index består av asiatiska teknikdrakar med starka kassaflöden och bra tillväxtutsikter. Men framför allt är de lågt skuldsatta.

Värderingen är inte så ansträngd på tillväxtmarknaderna. MSCI Emerging Marktes index som är det mest använda bland investerarna har ett p/e-tal på 14,5. Lyfter vi blicken och ser vi p/e-talet för de kommande 12 månaderna sjunker det till 11,9 vilket är i nivå med det historiska snittet.

Om krisen ska sprida sig krävs det nog att valuta och kreditproblemen spider sig till Kina, Indien och övriga asiatiska länder. Men som vanligt brukar diversifiering vara den bästa medicinen. 

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -