Revansch för Ryssland och olja

Fondkommentar Efter några svaga börsmånader har den senaste bjudit på starka och breda uppgångar. Alla större regioner är på plus förutom Latinamerika. När Placera listar utvecklingen för fonderna hittar vi förra månadens förlorare som vinnare.

Den senaste månaden har Sverigefonder fått revansch, med en snittuppgång på närmare 6 procent. I mångt och mycket motsvarar det avkastningen sedan årsskiftet. Det placerar Sverigefonder i topp den senaste månaden. Helt klart före Europafonder som har haft en svagare utveckling kring 4 procent.

Nordamerikafonder har haft en bra månad, stärkta av en bra rapportperiod, och kommer nästan upp i Sverigefondernas avkastning. Östeuropafonder är en annan kategori som fått en stor och snabb revansch. Efter Trump-administrationens nya sanktioner i början på april, har Moskvabörsen gått starkt den senaste månaden. Det har stärkt Östeuropafonder som oftast har runt 50 procent placerat på Moskvabörsen.

Det är tydligt att tillväxtmarknaderna har halkat efter under månaden. Asienfonder har tappat tempo och Latinamerikafonder har som enda större fondkategorin haft negativ avkastning under månaden.

För den som vill fördjupa sig och läsa mer om marknadernas utveckling hänvisar jag till Pekka Kääntäs utblick.

Placera har listat den senaste månadens vinnare och förlorare utifrån Avanzas fondutbud. Den senaste börsuppgången har skapat tvära vändningar för vissa av fonderna. Det skiljer drygt 24 procentenheter mellan den bästa och sämsta fonden, och det är riktigt mycket med tanke på den korta mätperioden som endast är en månad.

Vinnarlistan består av Rysslandsfonder och energifonder. En och annan småbolagsfond har lyckats hitta rätt i aktievalen den senaste månaden, vilket tagit dem till topplistan.

Den oljeberoende Moskvabörsen har precis som olje- och energifonderna backats upp av ett betydligt starkare oljepris under månaden. Oljepriset har stärkts med över 8 procent.

Vi hittar hela fem Rysslandsfonder på topplistan, alla har avkastat mer än kategorisnittet av Rysslandsfonder som har en månadsavkastning på 9 procent. Men det är inte bara oljepriset som ligger bakom uppgången. Investerarna har den senaste månaden hittat tillbaka efter den stora nedgången i början på april.

Två Rysslandsfonder intar de översta platserna med avkastning på över 13 procent. Pictet-Russian Equities är den som avkastat bäst med drygt 14 procent. Det är en aktivt förvaltad fond med koncentrerad portfölj. Fondens avkastning har lyfts av en stark utveckling för flera av fondens stora innehav i olje- och energibolag. Men fondens största innehav Sberbank - som tillika är Moskvabörsen största innehav - har avkastat över 11 procent den senaste månaden.

DNB SMB som investerar i nordiska småbolag har klämt sig in som den tredje bästa fonden mellan Rysslandsfonderna och ProxyPetroleum Energyfond på fjärdeplats. Det norska oljeservicebolaget PGS 40-procentiga månadsavkastning är det stora bidraget till DNB SMB starka månad. PGS är fondens tredje största innehav på 4 procent.

Bäst av olje- och energifonderna är ProxyPetroleum Energy SEK som är en aktivt förvaltad aktiefond med fokus på olje- och naturgasproducerande bolag. Fonden har avkastat 12 procent den senaste månaden. Största innehav är amerikanska Occidential Petroleum på knappt 9 procent av fondens värde. Aktien har haft en urstark avkastning på knappt 14 procent.

Sistaplatsen på topplistan kniper C Worldwides Medical Small & Mid cap fond. Störst bidrag till månadens avkastning står det svenska cancerforskningsbolaget Oncopeptides för. Cancerforskningsbolaget är fondens största innehav på drygt 4 procent. Oncopeptides har en stark månadsavkastning på drygt 40 procent i spåren av att Wilson Therapeuticals blivit uppköpt till en hög premie.

Förlorarlistan har en klar lutning åt tillväxtmarknadsfonder. Bottenlistan innehåller en spridd skur av länderfonder på tillväxtmarknaderna. Vi hittar bland annat tre Turkietfonder och två breda latinamerikafonder.

Sämsta avkastning har Turkisfunds Equities, med en tvåsiffrig nedgång under månaden. Snittet för kategorin turkietfonder är en nedgång på minus 10 procent. Investerarna har flytt Istanbulbörsen efter en stor politisk turbulens som fått den turkiska valutan att tappa rejält mot den amerikanska dollar. Utöver det så är landet en stor nettoimportör av olja. Om Oljepriset drivit Moskavabörsen norrut så är det motsatt för Istanbulbörsen.

Turkisfunds Equities fondens två största innehav är bankerna Turkiye Garanti Bankasi och Akbank. Båda aktierna har tappat runt 10 procent i värde på Istanbulbörsen den senaste månaden. Lägg till att den turkiska valutan har varit it fritt fall mot den amerikanska dollar med ett tapp på runt 10 procent den senaste månaden så är det allt annat än muntert att vara utländsk investerare.

Latinamerika har som region haft en riktigt tung månad. Regionens näst största börs är den mexikanska. Där har det återigen blossat upp oro kring handelsavtal med USA och börsen har backat drygt 5 procent, vilket är i paritet med landets valutaförsvagning. Det är en dålig kombination som gjort att fonden HSBC GIF Mexico Equity backat med drygt 9 procent. Och har näst sämst avkastning under månaden.

De utländska investerarna har dumpat den argentinska peson efter att man börjat ifrågasätta landets höga skuldsättning. Som mest har argentinska peson tappat 25 procent mot den amerikanska dollarn.

Det har dragit med sig Buenos Aires-börsen söderut. Argentinas centralbank har efter höjt räntan betydligt för att försvara den Peson, och det har tvingat regeringen att gå till Internationella Valutafonden (IMF) för hjälp. Senast man var där var i början på 2000-talet, börjar historien upprepa sig?

Det har även påverkat grannlandet Brasilien, som har regionens klart största börs. Både börsen och landets valuta har tappat i värde, vilket gjort att vi hittar Handelsbankens Brasilienfond på listan över sämsta fonder. Den har backat med knappt 7 procent.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -