Godkända rapporter, hygglig majbörs

Utblick Med hänsyn taget till utdelningar har Stockholmsbörsen stigit med knappt 1,5 procent sedan månadsskiftet april/maj.

I stort sett alla storbolagen har hunnit rapportera. Men kvartalsresultaten från småbolagen duggar tätt vidare fram till slutet på maj. Vi befinner oss även mitt i utdelningssäsongen. Idag fick Investors aktieägare utbetalt sin del av vinsten, vilket den här gången var 8 kronor per aktie.

Tittar vi isolerat på OMXS30-bolagen får första kvartalet godkänt. För enkelhetens skull har vi sorterat bort investmentbolag och banker. Omsättningen var då i snitt knappt 2 procent bättre än koncensus för kvarvarande bolag. Och rörelseresultaten i snitt nästan 3 procent högre än förhandsskattningarna, enligt SME Direkt.

Fingerprint och Ericsson är två extremer som gått åt olika håll på börsen. Sensorbolaget har rasat 22 procent senaste månaden. Omsättningen minskade med 57 procent mot föregående år i senaste kvartalet , vilket var en negativ avvikelse mot SME:s konsensus på cirka 30 procent. Ericsson-aktien å andra sidan har stigit med 25 procent senaste månaden, efter att bolaget levererat en mindre kvartalsförlust än analytikerna förväntat.

Min kollega Per Ericsson har gjort en bra sammanställning av hur analytikerna justerat sina estimat efter rapporterna.

Läget inför första kvartalet var relativt gynnsamt med nedpressade aktiekurser. Men efter senaste tidens starka utveckling har Stockholmsbörsen istället blivit dyrare. Det eftersom estimaten inte justerats upp i lika stor utsträckning som aktiekurserna stigit.

Nibe är en av vårens bästa placeringarna på Placeras lista över köpvärda aktier. Aktien har stigit mer än 15 procent bara senaste månaden. På onsdagsmorgonen kom besked om första kvartalet och Nibe överraskade positivt på marginalen – både vad gäller omsättning och rörelseresultat. Jämfört med samma period ett år tidigare ökade rörelseresultatet med 12 procent.

NCC valdes in som ett bottenfiske till listan vid månadsskiftet och har stigit 5,3 procent sedan dess. Det är i linje med en generell återhämtning för byggbolagen på Stockholmsbörsen. På onsdagen kom färsk statistik från bostadsmarknaden som visar på att prisbilden stabiliserats något under april. Bostadsbyggaren JM inledde onsdagen med en uppgång på 8 procent.

Men då ska man ha med sig att dagens rally i JM inletts på kursnivåer vi känner igen från år 2014. Från toppnoteringen i maj förra året är börsvärdet fortfarande halverat. 

En rejäl plump ryms i vårt protokoll från rapportperioden. Oriflame valdes till listan över köpvärda aktier inför maj. Marknaden var inte nådig när bolaget lämnade sin kvartalsrapport bara ett par dagar senare. Aktien backade 20 procent, vilket är ett väl hårt straff på resultaten.

Oriflame har möt motgångar i CIS-regionen vilket inkluderar de gamla Sovjetstaterna. Här minskade försäljningen med 15 procent. Men i lokala valutor krympte omsättningen bara cirka 5 procent.

På det hela taget missade Oriflame analytikernas vinstestimat med 8 procent och sköt 1,6 procent under omsättningsuppskattningen.

Den starkaste sektorn på Stockholmsbörsen har varit olje- och gasbolagen som stigit 13 procent mer än det breda börsindex OMXSPI senaste månaden. Oljebolagen stiger i takt med att priset på olja ökar och ett fat Brentolja kostar nu 78,16 dollar.

Utvecklingen inom banksektorn förblir svag och storbankernas kvartalsresultat var blandade. Swedbank visade på mer vinst per aktie än vad analytikerna trott, medan Handelsbanken och SEB underpresterade förhandstipsen.

Som grupp har utvecklingen i banksektorn varit dryg en procent sämre än för börsindex senaste månaden. Värt att notera är att bankernas utdelningar redan sedan tidigare är dragna, vilket därför alltså inte påverkar jämförelsen.

Den amerikanska tio årsräntan har stigit till över 3 procent. Det innebär att räntor ger lika god avkastning som utdelningen på S&P 500-index. Men det är frånsett planerade aktieåterköp som också kan ses som återbärning till aktieägarna.

Vår tolkning är att aktiemarknaden inte är lika skräckslagen av den stigande amerikanska räntan som tidigare. Och av historien vet vi att börsen och räntan kan stiga samtidigt i slutet på en lång uppgångsfas.

Men det är också lätt att luras av de stora svängningarna på USA-börsen, likväl som på den svenska aktiemarknaden. Under året har humöret varit väldigt varierande månad för månad med stora svängningar upp och ned som följd.

Tittar vi på Dow Jones US Market Index, som inkluderar 95 procent av alla amerikanska aktier så satt toppen redan i januari 2018. Sedan dess har det indexet rört sig med stora kast i sidled.

Sedan årsskiftet har Dow Jones US Market Index stigit med 1,55 procent. Och Stockholmsbörsens OMXSPI med 2,80 procent. Inkluderat utdelningar har Stockholmsbörsen istället stigit med ungefär det dubbla. Men bara små variationer på mätperioden får stora skillnader på resultaten i och med den högre volatiliteten.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -