Stärkt krona - tillfälligt eller trend?

Makroveckan Börsoptimismen har återvänt i spåren av låg amerikansk inflation, stigande oljepris och lite mer lugn kring handelsfrågorna.

I veckan som kommer får vi nya signaler kring utveckling på svensk bostadsmarknad samt viktiga kinesiska makrosiffror när förhandlingarna kring handeln fortsätter.

Vi har en mycket fin börsvecka bakom oss med rejäla uppgångar över stora delar av världen. Den svenska börsen mäktade med en uppgång på runt 1,5 procent medan den amerikanska börsen noterade sin bästa vecka sedan mars. Låga amerikanska inflationssiffror, stigande oljepris och lite ljusare tongångar kring handelskonflikten mellan USA och Kina lyfts fram som positiva makrofaktorer.

Förhandlingarna mellan USA och Kina fortsätter i veckan när Kina skickar en delegation till Washington.

Lite mer bekymmersamt är det att Trump sagt upp Iran-avtalet och att embryot till en populistregering börjat formas i Italien. I det senare fallet syns oron i att ränteskillnaden mellan tyska och italienska marknadsräntor nu är på väg upp även om det fortfarande är långt till tidigare krisnivåer. I det förra fallet har OPEC indikerat att man kommer att kunna fylla ett iranskt produktionsbortfall, vilket lett till en mindre nedåtrekyl för oljan som nu handlas kring 76,75 dollar per fat (Brent).

Vi noterar också att den svenska kronan har fått en efterlängtad andhämtningspaus och stigit rejält mot de flesta andra valutor. Det sker dock från mycket nedpressade nivåer och utvecklingen under veckan som kommer får utvisa om det är ett tillfälligt ryck uppåt eller början på en mer positiv trend för kronan.

I veckan som kommer lär det bli en hel del svenskt fokus på bostadsmarknaden. Viktigast blir onsdagens prissiffror för april från Mäklarstatistik respektive Valuegard. Det mesta talar för att prisbilden stabiliserats ytterligare och att det också skett en viss prisuppgång. Det här är dock säsongsmässigt normalt och det kan därmed vara för tidigt att helt blåsa faran över för bostadsmarknaden. Dessutom publicerar SCB siffror på torsdagens siffror över bostadsbyggandet under årets första kvartal. Intressant både ur ett bostads- och tillväxtperspektiv.

Med en kinesisk delegation i Washington blir det också lite extra intresse kring de siffror över detaljhandel och industriproduktion i Kina som publiceras under natten mot tisdag. Den pågående kinesiska omsvängningen mot en tillväxt mer drivet av inhemska faktorer är det kanske tyngsta argumentet från kinesiskt håll att saker trots allt rör sig åt rätt håll. Men Washington vill nog gärna se en betydligt snabbare process för att minska de kinesiska handelsöverskotten.

 

På tisdag publiceras dessutom siffror över BNP-tillväxten i EMU-området och Norge.

 

Onsdagens inflationssiffra för EMU-området är visserligen bara en uppdatering från den preliminära mätningen men ett bekräftat svagt utfall i april kan ändå komma att sätta förnyad press på euron som annars återhämtat lite förlorad mark under de senaste dagarna. Euro/dollarkursen ligger nu på 1,195 dollar per euro efter att ha varit nere i 1,183.   

Måndag

Relativt lugnt på makrofronten. AMS har publicerats siffror över den öppna arbetslösheten som sjönk till låga 3,6 procent i april. Dessutom kommer SCB:s siffror över bostadspriserna som visat på betydligt lägre boprisfall än andra undersökningar men som kommer med viss eftersläpning så den stabilisering av bostadsmarknaden som synts i andra undersökningar kan ha uteblivit i denna.

Tisdag

Under natten mot tisdag publiceras viktiga siffror över detaljhandel och industriproduktion i Kina. Detaljhandeln väntas utvecklas stabilt och industriproduktionen väntas ha studsat upp efter ett överraskande lågt utfall i mars. Norges BNP-tillväxt lär ha tagit bättre fart under årets första kvartal i spåren på högre oljepriser och stabilare bostadsmarknad. Tillväxten i EMU-området lär ha varit fortsatt stabil.

Onsdag

Stort fokus på svensk bostadsmarknad när både Mäklarstatistik och Valuegard presenterar siffror över prisutvecklingen i april. Det mesta tala för att bostadspriserna stigit i mycket måttlig takt. I så fall en ovanligt svag återhämtning i april. Inflationen i EMU-området fortsätter att vara plågsamt låg sett ur centralbankens perspektiv. Ytterligare nedåttryck på euron att vänta.

Torsdag

Intressant siffra över det svenska bostadsbyggande under årets första kvartal. Frågan är i vilken grad bostadsbyggandet hunnit bromsa upp till följd av en svalare bostadsmarknad. Långa ledtider talar mot en kraftig nedgång.

Fredag

Inflationssiffror från Japan och Kanada är dagens huvudnummer men också värt att hålla koll på handelsbalanssiffror för EMU-området i dessa tider av potentiellt eskalerande handelskonflikter.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -