Företagare: Välj rätt företagsform

Privatekonomi Suget efter att starta ett eget aktiebolag ökar. Men vilken företagsform som passar bäst beror på vad syftet med företagandet är. Här är de vanligaste företagsformerna.

Under 2017 minskade antalet nyregistrerade företag i landet med 1 procent. Det visar färsk statistik från Bolagsverket. Men samtidigt som antalet företagare minskar stiger antalet företag.

Det finns ungefär 1 miljon företag i Sverige. En klar majoritet, ungefär tre fjärdedelar av dem drivs som enmansföretag. Faktum är att bara 0,1 procent av företagen i Sverige har fler än 250 anställda.

Men exakt hur många företag det finns i Sverige är lättare sagt än gjort. En svårighet är att den som driver bolag kan göra det på hel- eller deltid.

"Ska alla företagare räknas med oavsett hur lite tid de lägger på sitt bolag, och oavsett hur mycket de jobbar i övrigt? Många företag är dessutom vilande, ingen verksamhet bedrivs", säger Anders Bornefalk på Svenskt Näringsliv.

Anders Bornefalk

"Ett sätt som jag tycker är bra är att utgå från hur personer själva definierar sig. Det görs i de så kallade Arbetskraftsundersökningarna (AKU)".

Antalet företagare enligt den definitionen landar på drygt 483 000, mätt i februari 2018. Det motsvarar 8,8 procent av de sysselsatta.

Allt fler svenska företagare är äldre. Faktum är att av alla äldre, 65-74 år, som är sysselsatta, är nästan 39 procent egna företagare. Enligt Anders Bornefalk beror det på att det är ett bra sätt att trappa ned.

"Många äldre fortsätter att jobba för sin gamla arbetsgivare efter pensionen, men då som företagare", säger han.

Men det finns flera förklaringar.

"Att det har blivit mer lönsamt för äldre att arbeta vidare, och att hälsan har förbättrats, är viktiga skäl till att fler äldre vill jobba vidare, och då är ett eget företag en smidig form. Den genomsnittliga arbetstiden bland äldre företagare är betydligt lägre än för andra företagare", säger han.

En annan förklaring är dålig pension som många egna företagare drabbas av.

"Bland personer som har varit företagare tidigare är det många som har små pensionsavsättningar. De väljer därför ofta att driva företaget vidare av ekonomiska skäl, och kanske också för att det inte går att hitta någon köpare till företaget.

En annan svårighet när man ska beräkna hur många företag det finns i Sverige är att det finns olika typer av bolag. Ska alla varianter räknas, eller kanske bara aktiebolagen och de enskilda, eller något mellanting?

Nedan är en kortfattade beskrivning av de fyra vanligaste företagsformerna.

Aktiebolag

Aktiebolag är den företagsform som är allra populärast. Ett aktiebolag kan startas av en eller flera personer. Anledningen till att fler svenskar väljer att starta eget aktiebolag beror främst på ett antal reformer som genomförts och som gjort det lättare att starta ett AB.

Bland annat togs kravet på egen revisor bort för små bolag och lägsta nivå på aktiekapital sänktes från 100 000 kronor till 50 000 kronor.

Före reformerna infördes dominerade antalet enskilda firmor trots att fördelarna med ett AB generellt är fler.

Enligt Anders Bornefalk är ett aktiebolag nästan alltid bäst för en person som vill driva företag på heltid med anställda.

"Det centrala är att kopplingen mellan den privata ekonomin och företagets ekonomi är svagare i ett aktiebolag. Företaget kan gå i konkurs utan att den privata ekonomin behöver drabbas", säger Anders Bornefalk.

Aktiebolaget är juridiskt en egen person och ägaren en egen person. Båda behandlas olika juridiskt, ekonomiskt och skattemässigt vilket gör det lättare att särskilja vad som hör till själva verksamheten och vad som hör till privatpersonen.

Men i gengäld är kraven högre. Det behöves exempelvis ett aktiekapital för att starta företaget, och det finns också krav på revision för de något större aktiebolagen.

"Det finns ofta ingen anledning att underkasta sig de kraven om man driver företaget på deltid, utan anställda och utan några större tillväxtambitioner. Då kan enskild firma vara att föredra".

Enskild firma

En enskild näringsverksamhet är en företagsform där du som privatperson är ensam ägare och själv ansvarar för företaget.

Enskild firma kan passa dig som vill starta företag ensam eftersom det inte finns krav på satsat kapital, du har lägre sociala avgifter, billigare och enklare administration, inget krav på revisor  och du betalar lägre skatt för värdet på stora tillgångar.

Men det finns en personlig risk om det inte går som du tänkt dig. Du som privatperson bär själv hela ansvaret för alla skulder som uppstår.

Om bolaget går omkull och det bara finns skulder kvar är det du som måste betala dem. Du kan dock minska risken genom att teckna en företagsförsäkring.

Handelsbolag

Om ni är minst två personer kan ni starta ett handelsbolag. Alla delägare är lika mycket ansvariga för bolagets förpliktelser med allt vad ni äger och har.

Det personliga ansvaret innebär att ägarna ansvarar med sin privata ekonomi för företagets skulder. Risken här är att även om du själv sköter dig riskerar du att drabbas om någon annan av delägarna gör något negativt för bolagets räkning.

Grundregeln är också att man ska ha tillstånd från de andra delägarna för att få lämna bolaget.

Även om ni är överens muntligt bör ni därför skriva ett avtal som kallas kompanjonavtalet. I kompanjonavtalet kan det till exempel framgå hur vinsten ska fördelas eller hur ni ska göra om en bolagsman vill gå ur bolaget.

Kommanditbolag

Ett kommanditbolag är ett handelsbolag men där risken kan begränsas till en eller flera delägare som har fullt ansvar medan övriga delägares ansvar begränsas till den insats som man lagt in i bolaget.

Ett kommanditbolag kännetecknas alltså av att en eller flera av delägarna enbart ansvarar för ett begränsat kapital, det som de har satt in i bolaget. Medan det måste finnas minst en delägare med obegränsat ekonomiskt ansvar, en så kallad komplementär.

Källa: Bolagsverket. Statistiken avser de fyra vanligaste företagsformerna, aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Enskilda näringsidkare som enbart är registrerade hos Skatteverket finns inte med i Bolagsverkets statistik.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -