Tipsen för en prisvärd resa

Resor Efterfrågan på resor är just nu skyhög. Det finns några knep för att hitta den mest prisvärda resan. Det finns tusenlappar att spara.

Svenskarna planerar att öka sitt resande under 2018, det visar en undersökning som resebolaget Ticket gjort i samarbete med Sifo. Och det är tydligt att det är den goda ekonomin som gynnar vårt resande.

Fotograf: Pia Ulin, Ving

”En stark anledning till att svenska resenärer tror på ökat resande under 2018 har med högkonjunkturen att göra. När hushållen får mer pengar kvar i plånboken så lägger de helst detta på resor”, säger Katarina Daniels, PR-och kommunitkationsansvarig på Ticket till Placera.

Inte ens rasande bostadspriser och oro för de nya amorteringskraven ser ut att påverka vårt resande särskilt mycket, i alla fall inte på kort sikt, enligt Katarina Daniels:

”Dels är svenskar generellt sett ett mycket reseintresserad folk som ogärna sparar in på just resor, man kan tänka sig att hålla i slantarna på många andra fronter, men inte på just resor. Självklart kommer även resebranschen att påverkas om räntorna går upp kraftigt och det faktiskt blir rejält kännbart för hushållen, men jag tror det dröjer”, säger hon och fortsätter:

”Och dels, har svenskarna under flertalet år nu vant sig vid att åka utomlands minst en gång per år. Det bidrar till att resandet kommer fortsätta, även om konjunkturen mattas av”.

Boka tidigt. Januari brukar generellt vara den bästa månaden att boka resor. Flygbolagen och charterbolagen har många kampanjer och det går att fynda.

Skippa sista-minuten. Charterbolagens sista minuten-resor, som tidigare varit ett prisvärt alternativ, har lyst med sin frånvaro de senaste åren. Många gånger får den som bokat en sista minuten-resa till och med fått betala mer för resan än den som bokat tidigt.

”Till följd av att svenskarna har insett fördelarna med att boka sina resor tidigt har utbudet på sista minuten-resorna helt enkelt minskat. Det finns inte tillräckligt hög efterfrågan, vilket gjort att priserna skjutit i höjden”, säger Katarina Daniels.

Felixbla datum. Den som kan vara flexibel med datum och resmål kan spara tusenlappar på resan. Lördagar är en populär avresedag, fundera över om du har möjlighet att åka exempelvis en tisdag istället.

Paketresor. Att jämföra priserna på färdigpaketerade resor med egna skräddasydda resor är en god idé.

”Generellt sett så är det mest prisvärt att boka en paketresa, charter, eftersom researrangörerna har så pass stora volymer så att priserna kan pressas ner”, säger Katarina Daniels.

Tänk på valutan. Bland de mest fördelaktiga valutorna just nu finns det brittiska pundet, norska kronan och turkiska liran. Just resor till Storbritannien har ökat kraftigt senaste året bland annat på grund av ett bättre prisläge.

I London idag går det att få ett 3-stjärnigt hotell med bra centralt läge för ca 1700 kronor per natt. Motsvarande pris för ett år sedan låg på knappt 1800 kronor, medan den riktiga toppen var sommaren 2015, då samma hotell då kostade knappt 2100 kronor per natt.

Harry Potter-museet i London kostar idag för en familj, två vuxna och två barn cirka 1480 kronor. För ett år sedan skulle samma familj ha betalat 1530 kronor, och i januari 2016 låg biljetterna på 1650 kronor.

En hotellnatt på standardhotell i Turkiet kostar cirka 400 sek idag. För ett år sedan kostade motsvarande natt cirka 490 sek och ytterligare ett år tidigare, i januari 2016, låg en hotellnatt på drygt 530 sek.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -