Heta listan: Sur börs, trygga utdelningar

Heta Listan När det lyser rött på världens börser är det svårt att vara het. Listan har tappat ett affärsförslag vid stopp loss, men resterande har hållit emot bra i nedgången.

Aktierna på Heta Listan har inte varit förskonade nedgången men påvisar relativ styrka. Indutrade har backat 3 procent på en vecka, vilket närmast i linje med Stockholmsbörsen. Trots att aktiens resa uppåt senaste tiden har överträffat marknaden i stort. Det samma gäller för Taiwan Semiconductors. Aktien har backat marginellt.

General Dynamics lämnar listan vid stop loss. Inledningsvis var affärsförslaget ett gott råd, men historien slutar med en bokförd förlust. Förra veckans affärsförslag, Xilinx har inte aktiverats och förblir kandidat denna vecka.

Vår tes om att Stockholmsbörsen skulle vända vid tidigare utbrottsnivån kring 1 655-nivån visade sig vara falsk. Index har fallit vidare och nästa hållpunkt på nedsidan är den årslånga trendlinjen som möter indexet kring 1 580-nivån. Det innebär att index kan sjunka ytterligare 3 procent utan att tveksamheterna om den långa trenden vuxit sig för stora. Ta det därför varsamt så länge börsen surar.

De tekniska analytiker som räknar börsens upp- och nedgångar i vågor förväntar sig att det finns krut kvar på uppsidan. Det som saknas för att sätta en toppformation enligt skolboken i teknisk analys är en sista snabb uppgångsfas, följd av hög volatilitet.

Det är svårare att vara het när börsen faller, och utvärderingen av Heta Listan sker i absoluta termer. Vi har därför inte mycket för att rekommendera aktier som enbart presterar ”bättre än börsen”.

På Stockholmsbörsen hittar vi dock en bolagskategori som visar styrka. Säsongen talar för utdelningsaktier och mönstret är som starkast i telekomoperatören Tele2. Tyvärr har aktiepriset där redan rusat snabbt högre efter kvartalsrapporten. Ett substitut kan vara börsens enda bussoperatör, som också är en generös utdelare.

Här är veckans kandidater:

Nobina

Trigger 48,40. Målkurs 56,00. Stop loss 45,50.

Vad bussbolaget Nobina gör kräver ingen närmare beskrivning. Den som vill läsa på om bolag bör ta del av Placeras senaste analys.

Det senaste börsåret har varit ganska brunt för Nobina. Som lägst föll aktiekursen till 38 kronor och i retrospektiv förefaller aktien då ha varit ett riktigt kap sett till den väntade utdelningen.

Idag kostar aktien knappt 30 procent mer. Och den korta trenden i aktien är stigande. Baserat på SME- prognosen är utdelningen fortfarande mycket attraktiv. Vårens väntade direktavkastning är 6,7 procent. Värderingen är hyfsad. P/e 17 på årets väntade vinst sjunker till p/e 14 på 2018. För nästa år stiger kupongen till 7,3 procent.  Nästa utdelningsdatum är först i juni nästa år.

Köp aktien om den stiger över 48,40 kronor och sätt stopp vid 45,50 kronor.

Xilinx

Trigger 74,00. Målkurs 85,00. Stop loss 70,00.

Xilinx är ytterligare ett halvledarbolag värt att äga. Kinesiska internetjätten Alibaba har nyligen valt bolaget för sina cloud-tjänster. Och Xilinx produkter används brett inom utvecklingen av 5G, internet of things och Machine learning. Grundaren Ross Freeman har vunnit pris för innovationen av den programmerbara datachipstypen FPGA.

Xilinx har ett marknadsvärde på 18,6 miljarder dollar och som för flertalet halvledarbolag en relativt hög prislapp, på nästa års väntade resultat p/e 28. Intäkterna förväntas växa med mellan 6–8 procent årligen de kommande tre åren och under samma period ska vinsterna öka med över 10 procent i snitt per år, enligt Factset.

Köp Xilinx om aktien stiger över 74,00 dollar och sätt stopp vid 70,00 dollar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -