Tuffare Fed, inflation styr dollarn

Makrokommentar Den amerikanska centralbanken levererade ett något tuffare räntebesked än marknaden väntat sig. Men fortfarande väntar banken på att inflationen i USA ska lyfta.

Den amerikanska centralbanken valde visserligen att låta styrräntan ligga kvar i spannet 1,0 – 1,25 procent vid onsdagskvällens möte, men det penningpolitiska beskedet var inte helt utan överraskningar.

 

Fortfarande väntar sig ledamöterna i räntekommittén en ytterligare räntehöjning i år som ska följas av tre till under 2018. Det var en aggressivare räntebana än analytikerna räknat med.

Det är ju en väsentlig skillnad på bankens prognoser om fyra räntehöjningar och marknadsprissättningen som bara tyder på att banken orkar med två nya höjningar fram till 2019. En skillnad som till en del kan förklaras av att inflationen i USA överraskat på nedsidan långt in på konjunkturåterhämtningen. Samtidigt som Fed-chefen Janet Yellen konstaterade att de låga inflationsutfallen under 2017 var något av ett ”mysterium” för banken (se diagram).

Fortsatt låga inflationsutfall skulle därmed kunna få Federal Reserve att börja tveka kring den decemberhöjning som av allt att döma ligger i korten. För i övrigt har banken synen att amerikansk ekonomi rör sig åt rätt håll och att effekten på ekonomin av orkanerna som drabbat landet är av övergående natur.

Ett mer väntat besked från banken var att man i oktober ska börja banta den gigantiska obligationsportfölj som byggdes upp under finanskrisen. Visa av de kraftiga marknadsreaktioner som följde på beskedet att banken skulle minska på köpen av obligationer (Taper tantrum) så har man varit noga med att kratta ordentligt i manegen inför detta besked och nedtrappningen sker i försiktiga och förutsägbara steg.

I inledningen ska obligationer säljas i en takt av 10 miljarder i månaden för att trappas upp i tremånadersintervall tills försäljningarna når ett tak på 50 miljarder dollar i månaden. Detta ska sättas i relation till Federal Reservese obligationsstock på omkring 4,4 biljoner dollar. Så det kommer att ta tid att få ner balansräkningen till en mer rimlig nivå.

En ytterligare förändring som Fed-ledamöterna gjorde i sina ränteprognoser var att bedömningen av den långsiktiga nivån på styrräntan sänktes till 2,75 procent.  

Räntebeskedet från Federal Reserve fick dollarn att ta ett skutt uppåt samtidigt som marknadsräntorna stigit något. Det har ändå inte rörts sig om några dramatiska marknadsreaktioner och på aktiemarknaden togs räntebeskedet emot med visst jämnmod. Viktigast blir nu att följa inkommande inflationssiffror för om de börjar ticka uppåt lär vi få se både dollaruppgång och svängiga börser.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -