AFV: Nordea-flytt planerad sedan länge

Börs Den process som ledde till att Nordea flyttade huvudkontoret till Finland drogs i gång relativt omgående efter att finländaren Casper von Koskull tog över vd-posten hösten 2015.

Det skriver Affärsvärlden i ett reportage i veckans nummer, rubricerat "Äntligen hemma", efter en granskning av storbankens flytt, som affärsmagasinet genomfört i samarbete med sin finländska systertidning Talouselämä.

Svenska statens försäljning av sina sista aktier i Nordea under 2013 befäste enligt tidningen finska Sampos roll som dominerande ägare i banken, som sedan 2011 har finländaren Björn Wahlroos som ordförande.

"Det var alltså bäddat för en flytt dit Nordeas hjärta befann sig. Vad som saknades var ett legitimt skäl. Den fick bankens ledning och styrelse när filialerna konsoliderades till Sverige och den svenska regeringen svarade med att kraftigt höja den försäkringspremie som kallas resolutionsavgift", sammanfattar Affärsvärldens chefredaktör Erik Wahlin reportaget i sin ledare, och nämner besparingen på 1 miljard euro som Nordea har uppgett att man kommer att uppnå genom flytten till Finland.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -