Tungviktarna som styr börsen

Börskommentar Teknikbolag väger lätt i Stockholm och Fingerprints kursras påverkar inte index. Här är aktierna och sektorerna som påverkar börsen mest.

Fingerprint Cards ras på Stockholmsbörsen på måndagen ger inget större avtryck på börsindex. Hade det varit Hennes & Mauritz eller Nordea som rasat dryga 20 procent hade det sett annorlunda ut. Då hade index tryckts tillbaka ordentligt. H&M och Nordea är nämligen de två tyngsta aktierna i OMXS30-index.

Nordea svarar för drygt 10 procent av index-värdet och H&M 8 procent. Fingerprint Cards ingår också i OMXS30-index men svarar för bara 0,3 procent av värdet.

Fingerprint hade vägt tyngre om Stockholmsbörsen bara sett till handelsvolymerna när de räknat ut indexvikterna. Fingerprint har på egen hand hittills i år svarat för nästan 3 procent av all omsättning på Stockholmsbörsen. Aktien är den 10:e mest handlade. Börsen väger dock även in börsvärdet och där hamnar Fingerprint bara på 90:e plats.

Stockholmsbörsen är i stor utsträckning en bankbörs. De fyra storbankerna utgör 28 procent av OMXS30-index. Som grupp har dessa bjässar haft en rätt avslagen utveckling på börsen i år och det har bidragit till att hålla tillbaka Stockholmsbörsen.

Lägg därtill H&M:s svaga kursutveckling, -15 procent sedan årsskiftet och Ericssons -13 procent, och det är inte konstigt att börsen har haft lite svårt att lyfta i år.

Räddningen har varit verkstadsbolagen som också väger tungt på Stockholmsbörsen. Atlas Copco, Volvo, Sandvik, ABB, Alfa Laval och SKF utgör tillsammans en fjärdedel av OMXS30-index. De har överlag haft en bra utveckling och de verkliga tungviktarna i sektorn har gått riktigt starkt. Atlas är upp 18 procent sedan årsskiftet, Volvo 40 procent och Sandvik 21 procent.

Totalt står OMXS30-index på plus lite drygt 4 procent sedan årsskiftet. Som jämförelse kan sägas att ett helt oviktat index över de 50 mest omsatta aktierna (kallat OMXS50EW) står på plus 7,6 procent.

Synen på Stockholmsbörsen styrs således av ett fåtal tunga aktier. De tio tyngsta aktierna i OMXS30-index svarar för drygt 60 procent av indexvärdet. Utveckligen för dessa bjässar kan därför lätt skymma den större bilden.

Så är det inte bara i Stockholm utan på de flesta håll i världen. I USA har det med jämna mellanrum de senaste åren talats om en smygande björnmarknad bland småbolagen. Ett fåtal bolag, framför allt teknikjättarna, har haft en ihållande stark utveckling medan småbolagen då och då dippar nedåt. Det hände senast i somras då småbolagsindex Russel 2000 började trenda nedåt.

Många talade då om att smygande björnmarknader historiskt sett oftast lett till att även de ledande tungviktarna tappar fart. Då vänder även de tunga börsindexen nedåt och björnmarknaden bekräftas.

Sommarens dipp i Russel 2000-index tycks dock ha varit ännu ett undantag från den reglen. Småbolagen i USA har piggnat till betydligt den senaste månaden.

I Sverige har scenariot som sagt snarare varit det omvända, åtminstone om vi räknar från årsskiftet. Småbolagen har som grupp hållit ett betydligt bättre tempo än storbolagen. Stockholmsbörsens Small cap-index står på plus 15 procent medan Large cap-index är upp drygt 6 procent. Mid Cap-index har hållit jämna steg med Large cap-index.

Small Cap slår Lagre Cap i år

Det skulle således tala för att vi i Sverige snarare har en smygande tjurmarknad. Small Cap-index inledde dock året starkt och har sedan dess mest glidit sidledes.

En bättre utveckling framöver än den vi sett hittills i år för flera av tungviktarna i OMXS30-index är dock inte svår att tänka sig. H&M har piggnat till på sistone men Ericsson är fortfarande hårt pressad och storbankerna har som sagt sammantaget haft ett rätt avslaget 2017 så här långt. Piggnar de till kan de trycka index vidare uppåt under slutet av året.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -