Byggboom lyfter Svedbergs

aktieanalys Affärerna går bättre för badrumsbolaget Svedbergs. Men mycket av framgångarna är redan inprisat i aktiekursen.

Efter förvärvet av Macro Design i fjol är badrumsinredaren Svedbergs ett större bolag än tidigare, och under första halvåret i år har intäkterna vuxit med 50 procent. Men det är inte enkom förvärvad tillväxt, såväl Macro som gamla Svedbergs har vuxit organiskt, totalt med 8 procent i senaste kvartalet.

För Svedbergs är Norden hemmamarknad. Sverige är fortfarande den överlägset viktigaste arenan, men efter köpet av Macro har intäkterna från Norge och Finland ökat.

I Sverige är det främst försäljning till den stora nyproduktionen av bostäder som driver utvecklingen. Bolaget har viktiga samarbeten med flera välkända bostadsbyggare och fastighetsbolag. Däribland Riksbyggen, HSB och JM.

Boomen kring svenska storstäder har redan nått historiska proportioner och byggmotorn går på maxvarv. Och den stora bostadsexpansionen väntas fortgå i flera år framåt.

Historiskt låga räntor och goda ekonomiska förutsättningar hos hushållen har gynnat Svedbergs, precis som övriga branschen. Men en tilltagande oro för stigande räntor och tidiga tecknen på en avmattning i efterfrågan kan komma att påverka badrumsbolaget.

Svedbergs produkter monteras sent i byggprocessen och efterfrågan torde släppa något mot bostadsbyggarnas. Men en minskad direktförsäljning mot konsumenter märks redan.

Här spelar dock byggvaruhusen en avgörande roll. De har tagit hit nya varumärken och pressat priserna. Svedbergs levererar kvalitetsprodukter och har valt att inte delta lika aktivt i priskriget. Därför har bolaget istället kunnat hålla riktigt bra marginaler.

Sedan årskiftet är verksamheten redovisningsmässigt delad i gamla Svedbergs och Macro. Gamla Svedbergs levererar fortsatt en rörelsemarginal (Ebitda) närmare 13 procent. Medan Macro genererat försiktigare drygt 7 procents marginal under första halvåret. På totalen innebär det en rörelsemarginal på drygt 11 procent. Det från att tidigare legat mellan 13-16 procent under de senaste tre åren.

Om den goda tillväxten står sig förväntar vi oss att omsättningen ökar till 680 Mkr i år. Med bibehållna marginaler ger det ett resultat på 2,70 kronor per aktie och p/e 16 på estimaten. Eventuella synergier efter samgåendet med Macro väntas märkas först under 2018.

Köpet av Macro finansierades med ett banklån på 170 Mkr, vilket också innebär en stor förändring av Svedbergs finansiella struktur. Jämfört med ett år sedan har soliditeten minskat från närmare 60 procent, till knappt 30 procent vid kvartalets utgång.

Macro-affären innefattade också att arvtagaren Sune Svedberg sålde huvuddelen av sitt aktieinnehav till Marco Designs tidigare ägare, bolaget Stena Adactum, som nu är ny storägare i Svedbergs.

I samband med affären lämnade också, den numera till åren, Anders Ilstam sitt uppdrag som styrelseordförande. Ny vid ordförandeklubban är Anders Wassberg, koncernchef för kökstillverkaren Ballingslöv.

Svedbergs är välskött, men har aldrig varit något tillväxtunder. Just nu seglar bolaget med kuling i ryggen. Men trots detta ska det tilläggas att värderingen är i högsta laget.

Handeln i aktien är mycket tunn (527 aktier omsattes den 20 juli) och det tarvar en rejäl rabatt. Detta är därför ingen aktie att göra snabba klipp i. Köper du Svedbergs ska det vara för att behålla aktien en mycket lång tid.

För att knyta ihop säcken. Aktiemarknaden har redan tagit höjd för goda resultat resten av året. Och värderingen, i linje med börsen som helhet, är i hösta laget för ett lite bolag som Svedbergs. Även om det är ett fint sådant. Vår rekommendation stannar vid neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Svedbergs Group B Neutral 42,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -